Astrid Lindgren begraven

Honderdduizend Zweden hebben gistermiddag in Stockholm de begrafenis van de wereldberoemde kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren bijgewoond. Lindgren, schepper van Pippi Langkous en Karlsson van het dak, stierf op 28 januari op 94-jarige leeftijd.

In laag winterlicht trok de begrafeniskoets door het middeleeuwse stadscentrum, begeleid door de koninklijke garde en een ongezadeld wit paard, als verwijzing naar de paarden die in haar werk een belangrijke rol spelen. Lindgren lag in een witte kist bedekt met rode rozen. De rouwdienst vond plaats in de Storkyrkan, de grote kathedraal van Stockholm, in aanwezigheid van koning Karl XVI Gustav, koningin Silvia, kroonprinses Victoria, premier Goeran Persson, en vijftienhonderd andere gasten. Lindgren wordt later pas echt begraven, op een geheime dag, in het dorpje Vimmerby waar zij vierennegentig jaar geleden werd geboren.

Het Zweedse rijk heeft deze week de Astrid Lingren Literatuurprijs ingesteld, met eraan verbonden een geldbedrag van een half miljoen euro.