Amerikaanse economie herstelt zich

De Amerikaanse economie toont duidelijke tekenen van herstel. De werkloosheid daalde in februari boven verwachting met 0,1 procentpunt tot 5,5 procent.

Dit heeft het Amerikaanse ministerie van werkgelegenheid gisteren bekendgemaakt. De cijfers komen een dag nadat voorzitter Allan Greenspan van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, al een optimistische beschrijving gaf van de economische situatie. Tegenover het Congres verklaarde hij dat de VS al ,,ruimschoots op weg zijn zich te herstellen van de diepste recessie in tien jaar''.

De arbeidsproductiviteit in het laatste kwartaal van vorig jaar is bovendien niet met 3,5 maar met 5,2 procent gestegen, zo bleek uit gecorrigeerde cijfers van het ministerie van Werkgelegenheid.

De aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen daalden tot 372.750, het laagste niveau sinds 11 augustus. Verwacht wordt dat de `Fed' op grond van de gunstige ontwikkelingen halverwege dit jaar de rente, die met 1,75 procent momenteel historisch laag is, stapsgewijs zal verhogen.

Voor het eerst sind juli vorig jaar is het aantal niet-agrarische banen in februari gestegen, met 66.000. Dat was meer dan de meeste economen verwachtten. In januari gingen nog 126.000 banen verloren.

De groei van de werkgelegenheid in de tweede opeenvolgende maand was vooral te danken aan bijzondere omstandigheden in de winkelbranche, die 58.000 nieuwe banen creëerde. Verscheidene winkelketens meldden een forse stijging van de verkoop. Normaal gesproken vinden juist veel ontslagen plaats in januari en februari, na het drukke kerstseizoen. Maar omdat er in november en december minder extra personeel was aangenomen dan gewoonlijk, hoefden er nu ook minder mensen te worden ontslagen.

In de automobielindustrie vond het omgekeerde plaats. Hier werden 26.000 arbeidsplaatsen die in januari waren geschrapt weer in het leven geroepen. Overigens zijn er per saldo toch nog 63.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan in deze sector.

Een gunstige factor, die de werkgelegenheid in de VS ook helpt, is het ongebruikelijk warme en droge weer in het hele land. Daarvan profiteert niet alleen het winkelbedrijf, maar ook de bouw, waar 25.000 mensen opnieuw aan het werk konden.

    • Viktor Frölke