ABN Amro terug bij af

Er vallen harde klappen bij ABN Amro. De bank is van plan zijn activiteiten op het gebied van de aandelenhandel en fondsenresearch in de Verenigde Staten te beëindigen. Een deel van die activiteiten werd in januari 2001 gekocht, toen de grote Nederlandse concurrent ING besloot niet langer op deze markt te willen opereren.

Het grote rad der bezuinigingsopties heeft weer eens rondgedraaid. Net als andere Europese banken heeft ABN Amro tot nu toe op de inzinking van de markt voor zakenbanken gereageerd door hier en daar wat te snoeien. Er werd een punt gezet achter de zakenbankactiviteiten in Japan en elders in Azië werd het personeelsbestand verminderd. Maar een beëindiging van dit soort activiteiten in de VS heeft een veel grotere betekenis. Zonder uitzicht op Wall Street staat de geloofwaardigheid van ABN Amro als potentiëel adviseur van grote internationale ondernemingen op de tocht. Als de bank als gevolg daarvan opdrachten misloopt, zal het ABN Amro moeite kosten de uitgaven te rechtvaardigen die nodig zijn om een internationale zakenbankdivisie op de been te houden. ABN Amro is niet de enige Europese bank die met dit dilemma wordt geconfronteerd. Dresdner Kleinwort Wasserstein en Commerzbank bevinden zich in een soortgelijke penibele situatie. ABN Amro hoopt ongetwijfeld beleggers te kunnen overtuigen dat er een toekomst is voor een volledig toegeruste pan-Europese zakenbank, maar dat zal moeilijk zijn. Het is waarschijnlijker dat ABN Amro zal blijven bezuinigen. Net als ING al eerder heeft gedaan, kan het concern zich terugtrekken op de zakenbankactiviteiten die een aanvaardbare winst kunnen opleveren. In dit geval zou zich dat wel eens kunnen beperken tot de handel in Nederlandse aandelen, plus een paar andere kleinigheden. Wat een vernedering.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

    • Jonathan Ford