Zeven landen helpen VS tegen Al-Qaeda

Zeker zeven landen dragen bij aan operatie Anaconda, de Amerikaans-Afghaanse aanval op restanten van de terreurbeweging Al-Qaeda in Afghanistan.

De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld, verwacht dat de operatie vermoedelijk dit weekeinde of volgende week voorbij zijn.

Troepen uit onder andere Canada en Noorwegen, gespecialiseerd in gevechten in de winter, staan de Amerikanen bij in operatie Anaconda. Sneeuw, harde wind en dalende temperaturen maken grondoperaties in het hooggebergte van Noordoost-Afghanistan steeds moeilijker. Al-Qaeda- en Talibaanstrijders graven zich steeds verder in.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldt tevens dat Franse gevechtstoestellen gisteren bombardementen hebben uitgevoerd. Australische, Duitse en Deense troepen en strijdkrachten uit een ,,ongeïdentificeerd land'' doen mee aan verkenningsoperaties in de oostelijke provincie Paktia. Tot nu toe was de rol van niet-Amerikaanse troepen beperkt tot patrouilleren. Ruim 17.000 niet-Amerikaanse militairen zijn in het gebied aanwezig.

Duitsland en Denemarken hebben laten weten dat hun inzet in Afghanistan onverminderd groot zal blijven. Bij een incident in de Afghaanse hoofdstad Kabul werden eergisteren twee Duitsers en drie Denen gedood tijdens het onschadelijk maken van inbeslaggenomen munitie. ,,We zijn ons bewust van de grote bezwaren, maar ook een sterke overtuiging van het doel van deze missie'', aldus de Duitse minister van Defensie Rudolf Scharping.

Het Afghaanse ministerie van Defensie heeft 1.000 extra militairen naar het oosten van het land gestuurd. De VS hebben de troepenmacht ter plaatse versterkt met 300 man, tot ongeveer 1.200 manschappen. Ook zijn twaalf extra gevechtshelikopters naar het berggebied in de provincie Paktia gestuurd. Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder zijn inmiddels enkele honderden strijders van Al-Qaeda opgepakt. Onder hen zijn mogelijk ook enkele kopstukken van het terreurnetwerk.

De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld verwacht dat het einde van operatie Anaconda in zicht is. ,,Het lijkt me dat dit moet eindigen – ik denk dat het einde dit weekeinde of begin volgende week komt.'' Hij zei dat er geen tekenen zijn dat de strijders zich willen overgeven. Volgens de minister zijn hun aantallen echter ,,dramatisch gewijzigd''.