Weer tientallen doden bij geweld Midden-Oosten

In de snel escalerende oorlog tussen Israël en de Palestijnen zijn het afgelopen etmaal opnieuw tientallen doden gevallen. De Amerikaanse president George Bush besloot gisteren bemiddelaar Anthony Zinni naar het Midden-Oosten terug te sturen, om te proberen een bestand te bewerkstellingen tussen Israël en de Palestijnen.

Een jonge Palestijn infiltreerde gisteravond in de joodse nederzetting Atzmona in het zuiden van de Gazastrook, en schoot in het gebouw van een middelbare school vijf studenten van een officiersopleiding dood. Bij de aanslag, waarbij de Palestijn eveneens met handgranaten gooide, werden twintig mensen gewond, van wie vijf ernstig. Zelf werd de Palestijn ook gedood. De moslim-extremistische organisatie Hamas eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Bij Israëlische tegenaanvallen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook werden vanochtend zeker 35 Palestijnen gedood, onder wie een commandant van een van Yasser Arafats veiligheidsdiensten. Generaal-majoor Ahmed Mefraj was de hoogste Palestijnse officier die sinds het begin van deze intifadah, in september 2000, is gedood. Hij was één van ten minste zestien doden, twaalf politiemannen en vier burgers, als gevolg van een actie in het dorp Hozaa, bij Khan Yunis op de Gazastrook.

Een Israëlische aanval op een Palestijnse politiepost ten noorden van Gaza-stad eiste vier levens, waaronder dat van een reddingswerker van de Verenigde Naties. Bij een aanval op het vluchtelingenkamp Aida in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever vielen nog eens vier doden. Vanmiddag werd onder anderen de directeur van een particulier ziekenhuis bij Bethlehem door een Israëlische tankgranaat gedood.

President Bush zei gisteren bij zijn bekendmaking van Zinni's terugkeer, eind volgende week, dat de VS al het mogelijke zullen doen om Israël en de Palestijnen te helpen ,,hoop terug te geven aan hun bevolkingen en de regio''.

Zinni is van plan om beide partijen te gidsen naar een ,,wegenkaart naar vrede'', zei Bush. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei dat Zinni zich zal concentreren op de veiligheid, ,,zodat we het geweld onder controle kunnen krijgen, terug naar nul''.

Zinni vertrok begin januari uit het Midden-Oosten, toen de Amerikaanse onvrede groot was over het geconstateerde gebrek aan bereidheid bij de Palestijnse leider Arafat om het Palestijnse terrorisme tegen Israël aan te pakken. Vice-president Dick Cheney zei indertijd dat Arafat eerst ,,een 100 procent inspanning'' moest leveren om er een eind aan te maken, voor Zinni zou terugkeren. Inmiddels hebben volgens een hoge regeringsfunctionarissen echter ,,alle betrokkenen geconcludeerd dat het risico van het terugsturen van Tony Zinni kleiner is dan dat van niet-inmenging''.

Bush' bekendmaking ging vergezeld van nieuwe aansporingen aan beide zijden, Israël zowel als Palestijnen, om het geweld in te dammen. Beide partijen hebben Zinni's terugkeer verwelkomd.

AANSLAG: pagina 4