Voorkeur voor allochtonen in Rotterdam

De vele voorkeurstemmen voor allochtone kandidaten op de kieslijsten voor de gemeenteraad in Rotterdam en voor autochtone kandidaten in Den Haag, hebben voor ingrijpende verschuivingen gezorgd.

In Rotterdam geldt dat voor zowel de PvdA, het CDA als Groenlinks. De allochtone kandidaten bij de PvdA op de nummers 12, 14 en 18, die nu dus niet in de raad zouden hebben gezeten, eindigden op de vierde, vijfde en zesde plaats. Bij het CDA schoof nummer zes naar nummer twee op. Bij Groenlinks kwam nummer vier hierdoor op de tweede plaats uit.

GroenLinks in Den Haag krijgt juist een geheel `witte' fractie in de gemeenteraad. De eerste twee `autochtone' kandidaten na lijsttrekker B. Alphen kregen zoveel voorkeursstemmen, dat zij de eerste twee allochtone kandidaten verdreven naar de plaatsen 4 en 5. GroenLinks haalde drie zetels.

Tijdens de vorige raadsperiode verloor GroenLinks in Den Haag een van zijn vijf zetels door ruzie met het Turkse raadslid A. Daskapan, die zich afscheidde. GroenLinks-afdelingsvoorzitter Rietveld leidt uit de stemverdeling af dat zijn partij dit keer ,,relatief weinig allochtone kiezers heeft gehad''. De oorspronkelijke nummer 2 van de lijst, Bircan Bozbey, nu 4, denkt niet dat sprake is van een `omgekeerd Daskapan-effect': dat GroenLinkskiezers kandidaten met een Turkse naam hebben overgeslagen. Zij denkt dat haar voornaam niet herkend werd door kiezers die altijd op de eerste vrouw stemmen. Nummer 5, Monique Vermin, kreeg de meeste voorkeursstemmen (1.770).

Bij de PvdA in Den Haag hebben voorkeursstemmen de plaatsen 3 tot en met 6 gegeven aan aanvankelijk lager geplaatste kandidaten van hindoestaanse en allochtone afkomst. J. Chandoe, M. Ersoy en S. Mohamed stegen van onverkiesbare plaatsen naar respectievelijk vier, vijf en zes, R. Baldewsingh van 10 naar drie. In Amsterdam is de verdeling van voorkeursstemmen nog niet bekend. Uit een exit poll blijkt dat de opkomst onder Turken van 39 naar 28 procent daalde. Onder Marokkannen (23) en Surinamers/Antillianen (26) bleef het nagenoeg gelijk.