Verwaterd plan voor herstel in VS

Het Huis van Afgevaardigden heeft gisteren met overgrote meerderheid een plan aangenomen dat de Amerikaanse economie uit het slop moet trekken na de terreuraanslagen van september vorig jaar.

Het plan, dat hoofdzakelijk bestaat uit een belastingverlaging voor het bedrijfsleven en meer voorzieningen voor werklozen, kost de Amerikaanse overheid dit jaar 51 miljard dollar (ruim 58 miljard euro) en de komende tien jaar 42 miljard dollar. Door meningsverschillen tussen Republikeinen en Democraten is het plan een verwaterde versie van de oorspronkelijke voorstellen.

De Amerikaanse centrale bankier A. Greenspan was gisteren veel optimistischer over het herstel van de economie dan een week geleden. ,,Uit recent bewijs komt steeds meer het beeld naar voren dat een economische expansie zich al aardig heeft aangediend'', aldus Greenspan in zijn halfjaarlijkse rapportage aan het Amerikaanse Congres. De afgelopen week werden gunstige statistieken gepubliceerd, die onder meer aangeven dat de industriële productie na achttien maanden weer aantrekt. Een week geleden toonde Greenspan zich tegenover een aparte commissie van het Huis van Afgevaardigden sceptischer over het herstel.

Het gisteren door het Huis goedgekeurde plan gaat nu naar de Senaat, dat er naar verwachting snel mee zal instemmen. In eerste instantie zou er 100 miljard dollar worden uitgetrokken voor het stimuleringsplan. Dat het bedrag kleiner is geworden komt door de gunstige tekenen met betrekking tot het economisch herstel.

Greenspan sprak gisteren overigens zijn afkeur uit over de recente beslissing van president Bush om importtarieven voor staal met 30 procent te verhogen.