Verdachten moord Thoenes benoemd

De namen van de twee hoofdverdachten van de moord op de Nederlandse journalist Sander Thoenes zijn vanochtend in de Oost-Timorese hoofdstad Dili bekend gemaakt. Het zou gaan om de Oost-Timorese militairen Sarosa en Camillo.

De namen van de verdachten, een commandant en een lid van het Indonesische bataljon 745, kwamen naar voren na verklaringen van twee gedeserteerde bataljonsleden en een boer die getuige was van de moord op Thoenes. De Nederlandse journalist, die voor het weekblad Vrij Nederland en de Britse krant Financial Times werkte, werd in september 1999 doodgeschoten.

Het is de eerste keer dat het VN-bestuur in Oost-Timor en een Nederlandse rechercheur, die samen de zaak onderzoeken, namen noemen. Hun onderzoeksrapport is al enige tijd in handen van de Indonesische procureur-generaal. De twee hoofdverdachten zijn nog niet gehoord. Vorige maand besloot ook het Nederlandse Openbaar Ministerie een eigen onderzoek naar de moord op de journalist te beginnen.