Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Belgische reacties op de Rotterdamse verkiezingsoverwinning van Pim Fortuyn, onder meer van Vlaams Blok-voorman Filip Dewinter. Verder een reportage over de voormalige medestanders van Zimbabwe's president Mugabe en een interview met schrijfster Anna Enquist over het boekenweekgeschenk. Ned.3, 22.30-23.10u.

Netwerk. Een uitgebreid interview met Lord George Robertson, secretaris-generaal van de NAVO over de groeiende kloof met de VS, de speurtocht naar Karadzic en de toekomst van de NAVO. Ned.1. 20.30-21.00u.

Krachtstroom. Lennart Booij en Yoeri Albrecht interviewen Opzij-hoofdredacteur Ciska Dresselhuys en SER-kroonlid Robin Linschoten. Aan de orde komen onder meer het combineren van werk en kinderen maar ook Dresselhuys' liefde voor borduren en Linschotens passie voor speelgoedtreintjes.

Ned.1, 00.13-00.40u.

DOCUMENTAIRE

Zembla. Het nieuwe gezicht van New York. Zembla spreekt met New Yorkers, onder andere een fietskoerier, een wetenschapper en een zakenman, over het aangetaste zelfvertrouwen en het nieuwe nationalisme na 11 september. Ned.3, 21.15-21.50u.

AMUSEMENT

TROS tv-show. Ivo Niehe bezoekt Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage in zijn Utrechtse flat. Uytdehaage behaalde onlangs twee gouden en één zilveren plak op de Spelen. Verder is Niehe te gast bij een persconferentie van het jubilerende Jiskefet. Hij houdt een interview in sketchvorm. Nederland 2, 21.55-22.50u.

The District. Eerste aflevering van een nieuwe 23-delige politieserie van de NCRV. In Washington bindt de nieuwe onorthodoxe politiecommissaris Jack Mannion de strijd aan met criminelen op straat en bureaucratie op het bureau. Ned.1, 23.25-00.13u.

FILM

Krippendorf's Tribe (Todd Holland, 1998, VS). Nogal stuurloze klucht over weduwnaar annex antropoloog (Richard Dreyfuss) die door blijft jokken dat hij in Nieuw-Guinea een onbekende stam heeft ontdekt. VRT, 21.55-23.34u.

.Mrs. Winterbourne (Richard Benjamin, 1996, VS). Speelse en lichtvoetige, maar verbluffend goed geconstrueerde komedie is erg Amerikaans in zijn hang naar huis, beschutting en warmte. Alleenstaande moeder Ricki Lake wordt abusievelijk voor schoondochter gehouden en opgenomen in het puissant rijke huishouden van Shirley MacLaine. Net5, 22.30-0.15u., onderbroken door reclame.

.Brussels by Night (Marc Didden, 1983, België). Landerig maar intrigerend filmdebuut van voormalige Vlaamse popjournalist Didden was een bescheiden festivalhit en werd door hemzelf omschreven als een `filosofische thriller'. Gedesillusioneerde veertiger (François Beukelaars) zwerft doelloos door nachtelijk Brussel en ontmoet een barmeisje, een Marokkaanse trambestuurder en een vroegere kennis. Muziek van Raymond van het Groenewoud. Canvas, 23.30-1.05u.

.Mifunes sidste sang / Mifune's Last Song (S⊘ren Kragh-Jacobsen, 1999, Denemarken/Zweden). Na Festen en Idioterne de derde `Dogma'-film. Gaat losjes met de manifest-regels om. Betrekkelijk lichte romantische komedie brengt een hoer met een gouden hart, een ambitieuze yup, een achterlijke broer en een opstandige tiener samen in een vervallen boerderij op een afgelegen eiland. De titel verwijst naar de vermaarde Kurosawa-acteur Toshiro Mifune. Ned.3, 23.50-1.30u.

Battle of the River Plate (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1956, VS). Laatste film die Powell en Pressburger samen maakten als The Archers is een beperkte oorlogsfilm over de Britse verovering van het Duitse oorlogsschip Graf Spee in de haven van Montevideo anno 1939. Met John Gregson, Anthony Quayle. Zaterdag, VRT, 14.15-16.15u.

.Citizen Kane (Orson Welles, 1941, VS). Het klassieke meesterwerk waarmee Welles spectaculair debuteerde en de filmgrammatica van nieuwe dimensies voorzag, wordt nog immer gerekend tot de belangrijkste films ooit gemaakt. Welles speelt zelf de naar William Randolph Hearst gemodelleerde krantenmagnaat. Zaterdag, BBC2, 14.40-16.35u., zwart-wit.

RADIO

De Avonden. Daphne Meijer, Dirk van Weelden en Thomas Verbogt bespreken de postuum verschenen dichtbundel De oude kustlijn van dichteres M. Vasalis en de tentoonstelling in het Stedelijk Museum van Kamagurka. Daarna een bezoek aan het atelier van beeldend kunstenaar Pietsjanke Fokkema. 747 AM. 22.02-24.00u.