`Shell, ruim rommel op'

Enkele gepensioneerde medewerkers van de oliemaatschappij Koninklijke/Shell Groep, Greenpeace en Milieudefensie willen dat het concern een deel van de grote bedrijfswinst steekt in het opruimen van verspilde olie in Nigeria.

Deze oproep staat in een brief die gisteren naar vice-voorzitter J. van der Veer is gegaan. De winst van Shell, dat een protocol heeft voor de omgang met milieuvervuiling, bedroeg over 2001 zo'n 12 miljard dollar. ,,Dit lijkt een uitstekende gelegenheid Shell op te roepen nu eindelijk een begin te maken met het opruimen van alle door olie veroorzaakte milieuvervuiling in Nigeria. Een deel van de enorme winst zou daarvoor gebruikt kunnen worden.''

Volgens Shell zijn de afzenders van de brief niet goed geïnformeerd. ,,We ruimen in Nigeria altijd alle olie op, ook bij sabotage. Alleen kan dat niet altijd direct omdat de plaatselijke bevolking soms geld wil hebben'', zegt een woordvoerder. Niet alleen Shell is verantwoordelijk voor olievervuiling in Nigeria. De Nigeriaanse bevolking saboteert soms ook pijpleidingen. Dat ontslaat Shell volgens de briefschijvers niet van de verplichting om de ontstane vervuiling op te ruimen.