Philips sluit loonakkoord met één bond

Philips heeft gisteren afzonderlijk afspraken gemaakt met vakbond De Unie over de nieuwe CAO voor 14.000 man hoger personeel. Andere vakbonden, FNV, CNV en de Philipsbond VHPP, zijn woedend.

Zij waren niet uitgenodigd bij het beslissende overleg gisteren. Philips kan de afspraken met De Unie, de kleinste bond die slechts enkele honderden werknemers vertegenwoordigt, bindend verklaren voor al het hoger personeel.

Philips en de Unie hebben elkaar gevonden op een loonsverhoging van 2 procent structureel op 1 juli 2002. Op 1 januari 2003 volgt 0,5 procent structureel en 0,5 procent als eenmalige bonus eind januari 2003. De CAO gaat in op 1 januari 2002 en heeft een looptijd van 14 maanden.

,,Dit is uiterst onbehoorlijk van Philips'', zegt CNV-onderhandelaar N. Boogaard. ,,Schandalig. Philips neemt zijn werknemers niet serieus'', aldus J. Koolen van Philipsbond VHHP, die met ongeveer twintig procent de meeste werknemers vertegenwoordigt.

FNV, CNV metaal en electro en de Philipsbond VHPP hebben in de onderhandelingen tot nu toe ingezet op een loonsverhoging van 3,75 procent in een eenjarige CAO. Deze en volgende week zouden zij hun leden raadplegen. Het eindbod van Philips stemde grotendeels overeen met de nu gemaakte afspraken met de Unie. Alleen de 0,5 procent loonsverhoging vanaf 1 januari 2003 was in die voorstellen deel van de eenmalige bonus. De leden van VHPP hebben zich inmiddels unaniem negatief uitgesproken over het bod.

Een Philips-woordvoerder wuift de kritiek van de bonden weg. ,,Ook al heeft een bond maar één lid, als wij vinden dat we goede afspraken kunnen maken dan doen wij dat.'' Philips wil in de CAO-afspraken ,,pas op de plaats'' maken, ,,gezien de bedrijfseconomische situatie.'' Het bedrijf leed over 2001 een recordverlies van 2,6 miljard euro. Unie-bestuurder Theo Willms vindt het ,,spijtig'' dat ,,de andere bonden op de klassieke loontour zitten, zonder oog te hebben voor het economisch realisme.'' Eerder maakte De Unie al afzonderlijk CAO-afspraken met de werkgevers in de kinderdagverblijven. Toen had deze taktiek succes: na wekenlange acties stemden ook de andere bonden uiteindelijk met die afspraken in. De andere bonden bereiden acties voor bij Philips.