Opstelten bezorgd over imago

Burgemeester I. Opstelten van Rotterdam is bang dat de verkiezingswinst van Pim Fortuyn (Leefbaar Rotterdam) ten koste zal gaan van het investeringsklimaat van de stad. Opstelten noemt de uitslag ,,natuurlijk niet goed voor ons imago''.

Leefbaar Rotterdam haalde woensdag 17 van de 45 raadszetels binnen. De partij is nu de grootste van de stad.

In een vraaggesprek met deze krant zegt Opstelten: ,,Het is belangrijk voor de economie van een stad om een stabiel bestuur te hebben. Dus daar maak ik me wel zorgen over. We moeten er echt in investeren dat er zo'n bestuur komt, met een helder programma.''

Opstelten: ,,Ik hoop niet dat de uitslag invloed zal hebben op bedrijven die hier naar toe willen komen. Investeerders kijken natuurlijk altijd naar: wie zitten daar, wat is hun programma en hoe is het daar.''

De burgemeester wijt de uitslag onder meer aan een gebrek aan organiserend vermogen van de stad. Opstelten: ,,Dus: krijgen we de dingen voor elkaar. Dat moet sneller en beter. Dat is de kern van de zaak. Meer uitvoeren. Geen dikke nota's meer.''

Verder zegt Opstelten in het vraaggesprek dat hij dezer dagen verslaggevers van de Vlaamse en Franstalige Belgische televisie mijdt, om vergelijkingen met Antwerpen en haar extreem-rechtse partij Vlaams Blok te voorkomen. ,,Ik wil niet dat Rotterdam met Antwerpen wordt vergeleken. Die vergelijking is niet aan de orde.''

Vandaag zouden de Rotterdamse fractievoorzitters voor het eerst bijeenkomen om te praten over de installatie van de nieuwe raad. Ook Pim Fortuyn zou daarbij zijn. Zijn partij heeft het voortouw bij de collegevorming. Volgende week donderdag wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

OPSTELTEN: pagina 3