Nieuw onderzoek financiën FIFA

FIFA-president Joseph Blatter heeft een gevoelige nederlaag geleden. Het bestuur van de wereldvoetbalfederatie besloot gisteren tijdens een drie uur durende spoedzitting dat een ad hoc-accountantscommissie met onafhankelijke specialisten de financiële huishouding moet onderzoeken. Het college vindt dat eerdere onderzoeken door accountantskantoor KPMG en de eigen financiële commissie niet toereikend zijn.

Details over het nieuwe onderzoek en wie zitting krijgen in de commissie, wil de FIFA pas morgen geven, wanneer het bestuur weer bijeen komt. Zeker is dat in het nieuw te vormen orgaan geen leden zullen zitten van de financiële commissie van de FIFA.

Voor Blatter, die niet wilde reageren, is het instellen van een nieuwe commissie een klap in het gezicht. Hij kan dat niet gebruiken tijdens zijn campagne te worden herkozen als president. De oppositie, onder leiding van Blatters rivaal Lennart Johansson (voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA), eiste een nieuw onderzoek. De financiële zaken bij de FIFA zijn ondoorzichtig. Rond Blatter hangt de geur van omkoping; hij zou bij het FIFA-congres van 1998 stemmen hebben gekocht.

Blatter, die zondag 66 wordt, had de pech dat zijn grote voorstander, Isaac Sasso-Sasso uit Costa Rica, ontbrak bij de zitting. De stemming viel met 12-11 in het nadeel uit van Blatter, die de controle op de financiën in eigen beheer wil houden. Ook het faillissement van sportmarketingbureau ISL, dat de FIFA 34,5 miljoen euro kostte, wordt Blatter verweten. Niettemin bleek gisteren dat de FIFA toch 48 miljoen euro winst heeft geboekt. ,,Wij zijn zeer tevreden, er zal nu volledige openheid van zaken komen'', sprak Johansson.