Mogelijk hippische tweestrijd

De bestuurders van Indoor Brabant zaten gistermiddag tamelijk zelfverzekerd achter de bestuurstafel tijdens hun jaarlijkse persconferentie in de kelders van een bierbrouwer. De perikelen van de MKZ-uitbraak, die vorig jaar op het allerlaatste moment het doorgaan van het concours verhinderde, zijn ze te boven. Nu komt de strijd met de internationale hippische bond (FEI), die met ingang van het komende indoorseizoen de strijd om de wereldbeker wil beperken tot een dozijn wedstrijden met maximaal één per land.

In Nederland gaat, als de plannen van de FEI doorgaan, die strijd tussen Indoor Brabant en Jumping Amsterdam. Beide organisaties zouden komend indoor seizoen voor de 25ste maal een wereldbekerwedstrijd binnen hun poorten hebben. Voor Martien van den Heuvel een vreemde spagaat, want hij hanteert nu nog én de voorzittershamer van de Bossche organisatie én die van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. Misschien dat daarop het optimisme van directeur sportief Gerrit Jan Swinkels is gebaseerd toen hij stelde zeker te weten dat Indoor Brabant ook in 2003 een wereldbekerwedstrijd springen zal organiseren. Voor Van den Heuvel is het zaak om de vrede tussen Indoor Brabant en Jumping Amsterdam te bewaren, om te voorkomen dat beide organisaties elkaar de zaal uitvechten. Daarin kan samen worden opgetrokken met Duitsland, dat met dezelfde problematiek van twee wedstrijden te kampen heeft.

Tijdens Indoor Brabant, dat dit jaar van 21 tot en met 24 maart gehouden wordt, kunnen de paardensportliefhebbers zich tegoed doen aan een overladen programma. Voor de springruiters en vierspanmenners is er een wereldbekerkwalificatie, terwijl voor de dressuurruiters de wereldbekerfinale wordt verreden.

Anky van Grunsven gaat daarin niet van start, terwijl Arjen Teeuwissen zich dit weekeinde nog in Parijs moet kwalificeren. Wel komt Gonnelien Rothenberger-Gordijn, op de persbijeenkomst uitgeroepen tot `Ruiter van het Jaar 2001', in actie. Gestion Bonfire, die met Anky van Grunsven individueel goud en team zilver won in Sydney, had vorig jaar afscheid genomen. Maar de ruin verkeert nog in stralende vorm en zal na een jaar van afwezigheid in de ring nog eenmaal schitteren.

    • Jacob Melissen