Madrid beperkt drankgebruik

Geen drankgebruik meer op straat, een verbod van verkoop van alcohol in benzinestations en uit automaten, en een verscherping van de maatregelen tegen de verkoop van drank en tabak aan jongeren van onder de achttien.

Met dit pakket aan maatregelen wil de regioregering van Madrid een eind maken aan de zogenaamde botellón, de jeugdcultuur die in de afgelopen jaren is ontstaan en waarbij tienduizenden jongeren rond het weekeinde bezit nemen van de straten en zich massaal te buiten gaan aan bier, wijn, sterke drank, al dan niet gemengd in grote literbekers.

Het openbare feestgedruis zorgt met name in de grote steden voor een groeiende overlast. Daarbij kwam het met regelmaat tot opstand onder de buurtbewoners in de binnensteden die genoeg hadden van de luidruchtige samenscholingen onder hun ramen, compleet met trommelaars, brakende tieners, stromen aan urine en een zee aan glas en plastic afval.

Afgezien van de herrie en het vuil groeit in Spanje eveneens de bezorgdheid over het buitensporig drankgebruik onder de jeugd. Hoewel alcohol traditioneel vast verankerd ligt in de mediterrane cultuur, wijzen de cijfers op een drastische stijging van de alcoholconsumptie onder de jongeren.

De maatregelen, aangekondigd door regiopresident Ruiz-Gallardón, kunnen dan ook op een brede steun van links en rechts rekenen. Het drankverbod geldt overigens niet voor de terrassen en tijdens de feesten van patroonheiligen.

De jeugd is minder enthousiast over de maatregelen. Nadat de politie in Madrid de afgelopen weken de belangrijkste pleinen waar de botellón in het weekeinde losbarst, met veel machtsvertoon afsloot voor jongeren met hun plastic zakken met drank, kwam het bij herhaling tot opstootjes in het centrum.

De ambulancediensten maakten evenwel melding van een drastische daling van het aantal jongeren dat in dronken staat van de straat geraapt moest worden.