Maart en staart

Op woensdag 20 maart begint, precies om 15.47 uur, de lente. De winter, die helemaal niet zo bar en koud bleek te zijn, is dan definitief voorbij. Dit jaar is er geen Elfstedentocht gereden en ook geen koek en zopie verkocht op krakend ijs. Onverwachte temperatuurstijgingen zorgden er begin dit jaar voor dat de bomen vol in de knop kwamen te zitten en 's ochtends hoorde je regelmatig de vogeltjes het hoogste lied zingen. Nu denk je misschien dat door de zachte winter er een extra lange en warme zomer aan zit te komen, maar vergis je niet. In Nederland kan het weer ongenadig omslaan. Daar zijn zelfs spreekwoorden voor. Maart roert zijn staart bijvoorbeeld. Of, er is geen maart zo goed of het sneeuwt op de boer zijn hoed (in maart valt er veelal nog sneeuw). En ook het bekende spreekwoord april doet wat hij wil.

Maar, hoe roert maart zijn staart dan eigenlijk? En hoe doet april wat hij wil? Hoe ziet dat er uit? Weet jij het antwoord? Teken het voor ons en stuur het vóór dinsdag 12 maart naar: NRC Handelsblad, redactie Kinderpagina, t.a.v. Jitka Xantinidou, Herengracht 545, 1017 BW AMSTERDAM.