Kritiek op lijsttrekkers VVD en PvdA

De voorzitters van PvdA en VVD hebben zware kritiek op de wijze waarop hun lijsttrekkers, Melkert en Dijkstal, de verkiezingscampagne voeren. Vooral hun oordeel over het optreden in het debat na de raadsverkiezingen is negatief.

Over Melkerts gedrag zei PvdA-voorzitter Koole vanochtend: ,,Dit mag niet meer gebeuren.' Hij noemt de opstelling van de PvdA-lijsttrekker tijdens het debat met Pim Fortuyn, die in Rotterdam een electorale aardverschuiving veroorzaakte en geldt als de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag, `natuurlijk verschrikkelijk'. ,,Dan kun je niet zeggen dat het de vermoeidheid was. Je moet altijd goed overkomen en als PvdA-leider mag je zeker niet arrogant overkomen.'

Melkert betoonde zelf gisteren in het tv-programma Netwerk berouw over zijn houding in het debat. Als excuus voerde hij aan dat Fortuyn een `persoonlijke snaar' had geraakt toen hij in verband met het immigratievraagstuk sprak over `dweilen met de kraan open'. Melkert is gehuwd met een Chileense. Overigens kwam het onderwerp pas tegen het eind van het debat aan bod. Koole noemt het `chic' dat Melkert een mea culpa uitsprak.

De kritiek van VVD-voorzitter Eenhoorn op lijsttrekker Dijkstal betreft de gehele campagne. Die moet volgens Eenhoorn anders worden aangepakt na de nederlaag die de partij woensdag leed. ,,Het slechtste wat we kunnen doen is terugkeren naar de orde van de dag', aldus Eenhoorn. Hij wil nu dat Dijkstal veel meer in teamverband gaat optreden tussen andere kopstukken van de partij.

Overigens krijgt ook Melkert meer zichtbare versterking van minister-president Kok. De premier had al eerder steun verleend aan de campagne, maar gisteren verklaarde hij te willen zorgen ,,voor de completering van het beeld nu vandaag de dag niet het complete beeld wordt weergegeven door criticasters'.

VVD-voorzitter Eenhoorn wil verder, anders dan Dijkstal die een pauze wil, dat de campagne wordt voorgezet. ,,Het is niet dat wij andere dingen moeten gaan roepen', zegt de VVD-voorzitter, die daarmee tegemoetkomt aan Dijkstals weigering in de standpunten van de VVD een `ruk naar rechts te maken'. ,,Maar we moeten het wel anders gaan roepen. Je moet altijd kijken: hoe stelt de tegenstander zich op. Je kunt, nu de gevestigde partijen het hartstikke moeilijk hebben, niet zonder meer zeggen: we doen wat we altijd gedaan hebben.'

INTERVIEWS: pagina 3

Gerectificeerd

Koole

In het artikel Kritiek op lijsttrekkers VVD en PvdA (8 maart, pagina 1) wordt de indruk gewekt dat PvdA-voorzitter Koole het optreden van Melkert in een tv-debat woensdag ,,natuurlijk verschrikkelijk' vond. Deze kwalificatie had evenwel betrekking op het héle tv-debat, niet alleen op Melkerts rol daarin.

    • Raymond van den Boogaard