Ieren stemmen tegen strengere abortuswet

De Ierse regering heeft het referendum over een verdere aanscherping van de strengste abortuswetgeving van Europa verloren. Een kleine meerderheid van de Ieren (51 procent) vindt dat een vrouw toestemming moet blijven krijgen voor abortus als er kans is dat ze zelfmoord pleegt.

De afwijzing is een zware tegenslag voor premier Bertie Ahern, die vorig jaar ook al een referendum verloor over het verdrag van Nice, dat uitbreiding van de Europese Unie regelt. Het nieuwe `nee' komt in de aanloop naar de verkiezingen in mei. Om die te kunnen winnen heeft de premier brede steun uit het conservatieve kamp nodig, maar dat raakte door zijn abortusvoorstel verdeeld. De katholieke kerk steunde het, maar andere conservatieven vonden het juist niet ver genoeg gaan. Het `nee' van de laatste groep plus het `nee' van vrijzinniger Ieren werden Ahern fataal. Het was het vijfde referendum over abortus in twintig jaar.

De opkomst was opnieuw laag: 43 procent. Veel analisten wijten dat aan de algehele verwarring over het voorstel, dat niets verandert aan de praktijk. Jaarlijks laten zo'n 7.000 Ierse vrouwen abortus plegen in het Verenigd Koninkrijk, waar het al een kwart eeuw legaal is. Ierse steden stemden massaal tegen, terwijl plattelandsdistricten, waar de katholieke kerk meer invloed heeft, voor waren. In Dublin stemden zelfs alle elf kiesdistricten tegen, inclusief Aherns eigen district.

De twee grootste oppositiepartijen, Fine Gael en Labour, legden het `nee' uit als een persoonlijke nederlaag voor Ahern, die gebrek aan leiderschap zou hebben getoond. Een teleurgestelde Ahern, die intensief campagne heeft gevoerd voor een `ja', zei dat ,,de keuze van het volk het laatste woord is''. Hij zei ook voorlopig geen wetsvoorstel te zullen doen dat de huidige praktijk vastlegt om abortus toe te staan als een ongewenst zwangere vrouw met zelfmoord dreigt. Volgens Ahern hebben de nee-stemmers zulke uiteenlopende ideeën dat het ,,simpelweg onmogelijk'' is die in een wet te weerspiegelen. Veel commentatoren geloven dat de premier wil benadrukken dat de uitslag de morele verdeeldheid over abortus weerspiegelt, maar geen politiek oordeel is over zijn regering.