Houd Bill bij je uit de buurt

Kun je een spannend boek schrijven over zakendoen in de computerindustrie? In Amerika kan dat – daar kan ook een krant als The Wall Street Journal het zich permitteren een redacteur in dienst te hebben met het specialisme `Microsoft'.

David Bank is die journalist. Hij heeft er de afgelopen vijf jaar met de neus bovenop gezeten. Hij dineerde met toplieden van Microsoft, zat met ze in het vliegtuig, deed mee aan groepsgewijze logeerpartijtjes voor genodigden bij Bill Gates thuis, en had het voorrecht vele kilo's uitgeprinte e-mail uit de onderneming te mogen doornemen: bewijsmateriaal dat was vrijgegeven door de rechter in een zaak tussen Microsoft en concurrent Sun.

Het resultaat is om je vingers bij af te likken. In Bill Gates en de strijd binnen Microsoft is geen gebrek aan sappige ingrediënten als macht, hebzucht, ambitie, rivaliteit (tussen bedrijven, maar ook tussen personen en afdelingen binnen Microsoft) en glasgerinkel. De oorspronkelijke titel was niet voor niets Breaking Windows. Hoofdzaak is natuurlijk de manier waarop Microsoft is gegroeid tot 's werelds rijkste en machtigste computerbedrijf en Bill Gates tot rijkste man ter wereld. Er is een prominente rol voor het antitrustproces, waarvan hier eindelijk eens de hele geschiedenis wordt verteld, tot medio 2001 tenminste. Het bijzondere daarbij is dat Bank de muren rond het Kremlin in Redmond doorzichting maakt, zodat we zien wat de wisselwerking is tussen de slangenkuil daar en die in de rechtszaal.

Bank is de alwetende verteller. Hij kruipt zo nu en dan in de huid van deze of gene manager en geeft dialogen weer waar hij moeilijk bij geweest kan zijn, maar steeds blijft helder dat hij zich baseert op die talloze gesprekken en mails. Op andere momenten voert hij zichzelf ten tonele en presenteert hij interviewfragmenten, of geeft hij zelfs een brief weer die hij ooit in gedachten aan Gates heeft geschreven. Dit stoort niet en komt de leesbaarheid ten goede.

Om de finesses te kunnen volgen moet je wel iets weten van pc-gebruik en van de stamboom van de vele Windows-versies. Desondanks is er ook zonder dat voldoende te genieten. Het bestaan van `Bill-management' (`houd Bill zo ver mogelijk uit de buurt') onder Microsoft-employés doet je opveren. En niet te vergeten het verhaal van de executive die Microsoft verliet om een eigen bedrijf op te zetten, waarna zijn nieuwe zaak onmiddellijk door zijn vroegere werkgever de keel werd dichtgeknepen. Commentaar van een lotgenoot: `Nu zie je het zelf'.

David Bank: Bill Gates en de strijd binnen Microsoft. Het Spectrum. 336 blz. €21,50

    • Herbert Blankesteijn