Het nut van de sitcom

Wat de Amerikanen ook verkeerd doen in de wereld, voor één ding verdienen ze hulde: het uitvinden van de sitcom. Dat typische tv-format van 25 minuten situatiekomedie, waarin tegenpolen elkaar met rappe oneliners bestoken om altijd weer broederlijk bij het begin te eindigen, is in luttele decennia tot een kunstvorm verfijnd. Voorbeelden? The Honeymooners, Bilko, I love Lucy, All in the family, Taxi, Cheers, Seinfeld, Frasier. Met of zonder `lach uit blik' maakt de sitcom wereldwijd vrienden, ongeacht onzalige uitzendtijdstippen, exotische nasynchronisatie en reclamespots voor dunner maandverband en diepvriesloempia's. De sitcom is de Amerikaans gepatenteerde pauzeknop voor iedere misère die de media ons dagelijks aan huis leveren en dus onmisbaar.

Het erfgoed van tv-komedies werd vijf jaar geleden verrijkt met Dharma & Greg, waarin de wilde hippiedochter-yogalerares Dharma (Jenna Elfman) en de conservatieve advocaat Greg (Thomas Gibson) trouwen op dezelfde dag waarop ze elkaar voor het eerst in de ogen kijken. Nu ja, voor 't eerst; in de pilot zien we dat de twee tortelduiven elkaar als kinderen in de metro al eens zo diep in de ogen keken. Lotsbestemming, juichen Dharma's hippie-ouders, terwijl de wierookwalm over de sojaburgers zweeft. Gregs pa en ma, een rentenierende captain of industry en zijn snobistische echtgenote, zijn not amused. Yin en yang Dharma en Greg ontdekken gaandeweg het onbekende van elkaars achtergrond in deze genretopper vol sprankelende één-tweetjes, soms ronduit idiote scripts en geflipte nevenfiguren.

De fris-van-de-leverdynamiek van stralend middelpunt Jenna Elfman (geboren in het post-hippiejaar 1971 en nichtje van soundtrackcomponist Danny Elfman) herinnert meer dan eens aan Lucille Ball in haar gloriedagen. Elfman speelde al enkele filmrollen (onder meer in EdTV en het aardige Keeping the faith) en had een rolletje als sigaretten paffende engel met liefdesadviezen in de highschool-komedie Can't hardly wait. Of de gedreven maar ook nogal wereldvreemde comédienne daadwerkelijk een Scientologymissie in San Francisco gaat stichten zal de tijd leren; nu is zij dé reden om eenmaal daags het hoogwaardig antidepressivum Dharma & Greg in te nemen. Lang leve de sitcom, en nog vele jaren.

Dharma & Greg, maandag t/m vrijdag, Net 5, 19.30-20.00u.

    • Oliver Kerkdijk