Gelijke winst Euronext

De pan-Europese effectenbeurs Euronext heeft zijn inkomsten in 2001 op peil kunnen houden dankzij de derivatenhandel en verkoop van software. Door de onzekere economische vooruitzichten en de daarmee gepaard gaande bewegelijkheid op de aandelenmarkten, werden er vorig jaar meer optiecontracten verhandeld, terwijl de reguliere effectenhandel juist afnam.

Dat heeft Euronext vanmorgen bekend gemaakt. Het beursbedrijf zag vorig jaar zijn inkomsten marginaal toenemen, met 0,8 procent tot 697,9 miljoen euro. De nettowinst bleef zo goed als gelijk op 127,33 miljoen euro.

De fusiecombinatie van de beurzen van onder meer Parijs, Amsterdam, Lissabon en Brussel profiteerde van de verkoop van softwarediensten. In Amsterdam werd bijvoorbeeld vorig jaar het nieuwe Franse handelssysteem geïntroduceerd, waardoor effectenhuizen moesten overstappen op nieuwe software. Mede daardoor stegen de inkomsten uit de verkoop van softwarediensten met ruim 43 procent tot 109,85 miljoen euro. De derivatenhandel (afgeleide financiële producten als opties) steeg 29,6 procent tot 252,1 miljoen euro.