Ex-koning keert snel terug naar Afghanistan

De voormalige Afghaanse koning, de 87-jarige Zahir Shah, die al ruim dertig jaar in Rome in ballingschap leeft, wil binnen twee weken terug zijn in Afghanistan. ,,Ik heb tijdens deze eindeloze jaren zo'n ontzettende heimwee gehad'', zo vertelde de koning een Italiaanse delegatie, waaronder een journalist van de krant La Stampa.

Zahir Shah verheugt zich op het weerzien met zijn land. ,,Ik ben zowel blij als verdrietig. De blijdschap is omdat ik Afghanistan weer zal zien, maar ik ben bang dat ik het in slechte omstandigheden terug zal zien: vernietigd, met veel doden en vermiste vrienden.''

De koning noemde verder de Amerikaanse militaire campagne in Afghanistan ,,een stomme en onzinnige oorlog''. ,,Het zou beter zijn wanneer ze onmiddelijk zouden vertrekken.'' Hij zegt dat de door Amerika gezochte terroristen ,,buitenlanders uit andere delen van Azië zijn, die mijn volk in de war brengt en vernietigt''.

Om veiligheidsredenen wilde een voorlichter van de koning niet zeggen op welke dag Zahir Shah daadwerkelijk zal terugkeren.