Economie Japan krimpt, hoop groeit

De Japanse economie is met 1,2 procent gekrompen in het laatste kwartaal van vorig jaar. Hiermee is de totale economische groei voor 2001 uitgekomen op min 0,5 procent.

,,Ik hoop dat de economie nu de bodem bereikt heeft'', zei minister Takenaka (Economisch en Begrotingsbeleid). De krimp in de maanden oktober-december was het derde achtereenvolgende negatieve kwartaalcijfer. Maar ,,ik heb niet de indruk dat de situatie sindsdien nog verder verslechterd is'', zei Takenaka over de eerste maanden van het jaar.

In de loop van dit jaar kan de situatie weer iets verbeteren. ,,Een gematigd herstel kan beginnen in het tweede kwartaal van dit jaar'', stelt econoom Walker van Credit Suisse First Boston. Dit herstel zal een cyclisch herstel zijn van bijvoorbeeld de bedrijfsinvesteringen die in het laatste kwartaal inzakten met 12 procent. De particuliere consumptie steeg dit keer licht. Desondanks meent Walker dat de consumenten zich een ,,minimaal bestedingspatroon'' hebben aangeleerd in het afgelopen decennium waarin ze besparingen verhoogden om geld te hebben voor hardere tijden. Econoom Jerram van ING Barings meent dat de cijfers absoluut onbetrouwbaar zijn, maar dat desondanks een licht herstel in de eerste helft van dit jaar kan komen.

Vanwege de voortgaande deflatie blijft Japan in een pijnlijke situatie. Bureau Moody's, beoordelaar van kredietwaardigheid, publiceerde deze week een rapport waarin het concludeert dat het ,,niet duidelijk is of beleidsmakers de bereidheid of capaciteit hebben om uit de huidige beleidsimpasse en economische malaise te breken''. Groothandelsprijzen daalden in februari met 1,7 procent ten opzichte van een jaar eerder, aldus cijfers van het ministerie van Financiën vandaag. Dit is de zeventiende achtereenvolgende daling.

De regering kwam onlangs met een zogeheten anti-deflatie pakket, maar dat is volgens analisten vooral gericht geweest op het opstuwen van de aandelenkoersen. Zo heeft de regering strengere regels afgekondigd rond het zogeheten short selling van aandelen, waarbij een handelaar anticipeert op een verwachte koersdaling. Het is dit overheidsbeleid dat analisten zien achter het recente herstel van de beurs in Tokio, niet een komende verbetering van de economie.