De groenten der gramschap

Hij daalt. Maar daalt hij snel genoeg? De hoge inflatie in Nederland maakt grote kans om een rol te gaan spelen bij de parlementsverkiezingen in mei. De huidige loononderhandelingen, de koopkrachtontwikkeling, het niet-indexeren van pensioenen: de feel good-factor onder het electoraat draait om inflatie.

Vanmorgen werd bekend dat de inflatie 3,8 procent bedoeg in februari – iets minder dan de 4 procent in januari, maar toch. Het argument van de zittende Paarse coalitie, dat de btw-verhoging van vorig jaar voor eenmalig hoge inflatie heeft gezorgd, werd afgelopen woensdag nog door PvdA-lijsttrekker Melkert gebezigd, maar gaat al twee maanden niet meer op. De inflatie van 3,8 procent die we nu zien, is de échte, onvervalste, inflatie in Nederland – zonder bijzondere posten en verzachtende omstandigheden.

Inflatie staat wel te boek als de meest geniepige vorm van belastingheffing. De staatsschuld wordt er reëel door verminderd, terwijl de burger duurder uit is. Niet dat die koppeling zomaar één op één mag worden gelegd. Maar men hoeft geen groot retoricus te zijn om van het argument gebruik te maken.

Op 15 mei zijn de verkiezingen. Een week daarvoor komt het CBS met zijn inflatiecijfer over april. De vraag is nu: kunnen de coalitiepartijen dan goede sier maken met een inflatie die afdoende is gedaald om de concurrentie zijn argumenten te ontnemen? Of blijft het vrij schieten voor de rest? Dat hangt af van het verloop van de inflatie tussen nu en april. De voortekenen zijn niet best. Tussen februari en maart, stelt J. Walschots, de inflatiespecialist van het CBS, stijgen de prijzen van maand op maand gewoonlijk flink, met een procent. Dat heeft vooral te maken met kleding: de duurdere zomercollecties komen in de rekken. Tussen maart en april stijgen de prijzen elk jaar met gemiddeld 0,3 procent.

Mochten de prijzen zich volgens hun seizoenspatroon ontwikkelen dan zal de inflatie, de prijsstijging ten opzichte van een jaar geleden, in maart rond 3,7 procent bedragen. En in april rond 3,4 procent.

Een week voor de verkiezingen nog steeds een inflatie van dik in de drie procent moeten verdedigen is geen prettig vooruitzicht. Hulp kan alleen nog komen van de meest wispelturige componenten van de prijsindex: brandstoffen en vooral verse groenten en fruit. Daarvan zou een forse prijsdaling nog wel enkele tienden van procenten van het inflatiecijfer kunnen afknabbelen.

Tijd voor een inflatie-versie van de Actie Tomaat? Ook daar zit het de huidige coalitie tegen. De SP heeft de groente al lang geleden geclaimd.

    • Maarten Schinkel