`Constructief' overleg tussen Irak en VN

Onderhandelingen in New York tussen de Verenigde Naties en Irak over een terugkeer van de wapeninspecteurs van de VN zijn volgens een VN-woordvoerder gisteren ,,openhartig en nuttig'' verlopen.

Afgesproken is om volgende maand verder te praten, na de Arabische topconferentie van eind maart.

Er was echter niet direct een teken dat Irak zich opmaakt de wapeninspecteurs, die eind 1998 het land verlieten voorafgaand aan een Amerikaans-Brits luchtoffensief, opnieuw toe te laten, ook al heeft een Iraakse krant onlangs, voor het eerst, een suggestie in die richting gedaan. VN-secretaris-generaal Kofi Annan hoopt zo een Amerikaanse aanval op Irak af te wenden. Washington heeft gezegd te studeren op ,,opties'' voor een wijziging van het regime in Irak, dat wil zeggen de omverwerping van president Saddam Husseins bewind, onder andere omdat dit in het geheim massavernietigingswapens zou ontwikkelen.

,,Ik wil geen zich uitbreidend conflict in de regio'', zo zei Annan na afloop van zijn ontmoeting van Sabri. ,,Ik wil een situatie waarin we in staat zijn onze meningsverschillen langs diplomatieke weg op te lossen'', zei hij. Hij maakte geen bijzonderheden bekend.

De onderhandelingen begonnen gisteren met een ontmoeting tussen Annan en de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri. Soortgelijke onderhandelingen, de laatste tot die van gisteren, eindigden een jaar geleden zonder enige resultaat. De toenmalige Iraakse minister van Buitenlandse Zaken. Mohammed al-Sahhaf, tracteerde Annan op een lezing en een stapel documenten om Bagdads afwijzing van hernieuwde VN-inspectie te illustreren. Volgens Irak was dit niet nodig omdat zijn massavernietigingswapens al waren ontmanteld. Er kwam indertijd geen vervolgafspraak.

De Britse VN-ambassadeur, Jeremy Greenstock, noemde het feit dat er nu wel een volgende ontmoeting komt, een hoopvol teken. Hij achtte het ook mogelijk dat Irak alleen tijd probeert te winnen tegen de achtergrond van de Amerikaanse dreigementen. Maar hij noemde het nog veel te vroeg voor een oordeel daarover.

Op de vooravond van de besprekingen presenteerden de Amerikaanse autoriteiten satellietfoto's aan leden van de VN-Veiligheidsraad, die zouden aangeven dat Irak in het kader van het humanitaire programma van de VN gekochte vrachtwagens voor militaire doeleinden ombouwt. Dat is in strijd met de elf jaar oude VN-sancties tegen Irak.

In Irak zelf zei vice-premier Tareq Aziz dat alle ,,vereiste voorbereidingen'' zijn getroffen voor het geval van een Amerikaanse aanval. Hij zei dat de Iraakse ministerraad deze week onder voorzitterschap van Saddam Hussein ,,lange uren'' heeft gestudeerd op op de ,,agressie''.