Ballast Nedam aast op baggerpoot HBG

Bouw- en baggerconcern Ballast Nedam overweegt de baggerfusie met Hollandsche Beton Groep (HBG) in zijn geheel over te nemen. ,,We zijn bezig dit te onderzoeken.'' Dat heeft bestuursvoorzitter R. Kottman vanochtend verklaard.

Ballast Nedam sloot vorig jaar de joint venture Ballast HAM Baggeren met HBG, waarin de baggerdivisies van beide ondernemingen ondergebracht werden. Ballast en HBG spraken af dat beide partijen de mogelijkheid hadden de baggerfusie in zijn geheel over te nemen, zodra de bedrijfsstructuur van een van de bedrijven zou veranderen. Nu het Spaanse bouwconcern Grupo Dragados begin februari aankondigde HBG, en daarmee een deel van de joint venture, over te nemen, ,,veranderen de omstandigheden'', volgens Kottman. ,,Dit baggerbedrijf is ons goudklompje, en schaalvergroting op de baggermarkt blijft het doel.''

Het bouwconcern, dat 7.300 werknemers heeft, leed vorig jaar een verlies van 50 miljoen euro. Vorig jaar maakte Ballast nog 34,5 miljoen euro winst. Volgens Kottman zijn ,,rap verslechterende economische en politieke ontwikkelingen'' de oorzaak van de tegenvallende resultaten. De omzet van de onderneming steeg van 2,1 miljard euro in 2000 naar 2,3 miljard euro vorig jaar, terwijl de orderportefeuille licht afnam tot 2,5 miljard euro. Het dividend van 1,13 euro per aandeel blijft ongewijzigd.

Voor dit jaar wil Ballast geen uitspraken doen. Het bedrijf zegt niet in te kunnen schatten hoe de in december aangekondigde versnelde sanering van de onderneming uit gaat pakken. Ballast ontslaat 350 werknemers, waarvan 250 in Groot-Brittannië. Op het hoofdkantoor in Nieuwegein verdwijnen 100 banen als gevolg van minder internationale activiteiten.

Kottman: ,,Het is een pijnlijk, maar noodzakelijk proces. Ons streven geleidelijk veranderingen door te voeren, moet versneld worden.''

De bouwer heeft ook in Nederland problemen. Stroperige gemeentelijke procedures staan volgens Ballast Nedam de uitvoering van woningbouwprojecten in de weg.