Arrestatie leider parlement Jakarta

De Indonesische voorzitter van het parlement Akbar Tandjung, is gisteren gearresteerd en vastgezet na een verhoor op het kantoor van de procureur-generaal. Hij wordt beschuldigd van corruptie.

Tandjung wordt ervan verdacht als lid van de regering-Habibie in 1999 veertig miljard roepia (4,5 miljoen euro) bestemd voor de distributie van voedsel (bulog) aan de allerarmsten, in de verkiezingskas van zijn partij te hebben gestort. Hijzelf claimt voor de distributie van voedsel een humanitaire stichting te hebben ingeschakeld, maar niemand is op de hoogte van het bestaan van die stichting.

Tandjung is partijleider van Golkar, de tweede partij van Indonesië en deelnemer aan de regeringscoalitie van president Megawati. ,,Wij zullen onze ministers uit het kabinet terugtrekken en onze politieke steun aan Megawati Soekarnoputri intrekken'', zei Golkar-parlementslid Indrus Marhan, tegen het officiële persbureau Antara. Kabinetsleden zeiden echter geen bericht te hebben ontvangen dat de drie Golkar-ministers uit de regering zouden stappen.

Waarnemers in Indonesië zijn het oneens over de mogelijke politieke gevolgen van zo'n daad. De ene groep voorspelt dat de regering uit elkaar valt als de steun van Golkar verdwijnt. Anderen wijzen erop dat Golkar zelf intern verdeeld is in voor- en tegenstanders van Tandjung en dat de partij zichzelf in de voet schiet als het uit het kabinet stapt. ,,Dat zou een gouden kans zijn voor Megawati om zich aan de kant van het recht en het volk te scharen'', zei politiek analist Arbi Sanit tegen de Engelstalige krant Jakarta Post.

Megawati heeft te kennen gegeven dat ze niets met de arrestatie van Tandjung te maken heeft en dat het aan de procureur-generaal is om de noodzakelijke juridische stappen tegen de parlementsvoorzitter te ondernemen. Enkele uren voor de arrestatie van Tandjung stelde het parlement de beslissing om een eigen onderzoek naar haar voorzitter te doen met tien dagen uit. Volgens het hoofd van het staatssecretariaat, Bambang Kesowo, heeft de president tevens gezegd dat de arrestatie van Tandjung een logisch gevolg was van van het onderzoek naar het Bulog-schandaal.