Amsterdam bekroont drie auteurs

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft Amsterdamse Kunstprijzen 2002 toegekend aan de auteurs Piet Gerbrandy, Paul Claes en Léon Hanssen. In totaal zijn er dertien prijzen die de komende vier weken per discipline bekend worden gemaakt. Ze zijn bestemd voor bijzondere kunstwerken uit het voorgaande jaar. Burgemeester Cohen reikt de prijzen op 30 mei uit.

Gerbrandy krijgt de Herman Gorterprijs voor zijn poëziebundel De zwijgende man is niet bitter (Uitg. Meulenhoff). ,,Bloed en vuur, rottenis, blindheid, drek, drab en gal druipen uit de gedichten – het volle leven stormt de lezer kortom in het gezicht en toch is het merkwaardig stil in deze poëzie'', zo oordeelt de jury. De Vlaming Paul Claes ontvangt de Multatuliprijs voor de roman De Kameleon (De Bezige Bij). De jury noemt Claes ,,een taalkunstenaar'' en ,,een verteller met plezier in zijn werk'': ,,zijn zinnen zijn nooit gemiddeld, grauw of verwaarloosbaar.''

Hanssen krijgt de Busken Huetprijs voor Sterven als een polemist, de tweede helft van een biografie van Menno ter Braak, waarin hij tevens het literaire en intellectuele klimaat in het Nederland van het interbellum schetst.