`ABN Amro saneert fors op Wall Street'

ABN Amro gaat zijn activiteiten op gebied van aandelenhandel en research in Amerikaanse fondsen in New York beëindigen. Bij dat verliesgevende onderdeel werken zo'n 200 mensen.

Dat meldt de financiële website Breaking Views. Volgens de Londense zakensite zijn de handelsvolumes van betrokken activiteiten vorig jaar zo goed als gehalveerd. Binnen een maand wordt de officiële aankondiging van de sluiting van de afdeling verwacht. Een woordvoerder van ABN Amro in Londen wil geen commentaar geven op de ,,geruchten''. ,,Wij staan nog steeds open voor cliënten.''

Volgens een bron binnen de bank in Nederland is het voornemen logisch gezien de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. ,,Grote Amerikaanse institutionele beleggers zijn het aantal brokers, waar ze zaken mee doen, aan het terugbrengen. ABN Amro valt als kleine speler dan snel af. Bovendien is het personeel daar verantwoordelijk voor een erg hoge kostenpost, terwijl er amper wordt verdiend. De bank wil zich meer op Europese aandelen richten.''

Vooralsnog is het onduidelijk of het hier gaat om activiteiten die vorig jaar zijn overgenomen van ING. In januari 2001 kocht ABN Amro de New-Yorkse zakenbankactiviteiten van branchegenoot ING voor 275 miljoen dollar. Ook trok de Nederlandse bank daarbij nog eens zo'n 100 miljoen euro uit om cruciale werknemers van het overgenomen bedrijf vast te kunnen houden.