Aanklacht tegen vroegere wethouders

De gemeente Den Haag en de oud-wethouders P. Noordanus (PvdA) en H. Meijer (VVD) zijn aangeklaagd wegens uitlokking van het faillissement van het voormalig gemeentelijk aannemersbedrijf, NV Habo, en wegens onbehoorlijk bestuur.

De aanklacht komt van de curatoren van Habo, dat in februari 1998 samen met 14 werkmaatschappijen failliet is verklaard. De curatoren, D. Buter en F. Tiethoff, hebben bij de rechtbank in Den Haag een procedure aangespannen tegen de gemeente en tegen de wethouders persoonlijk, die commissaris waren bij Habo. Een procedure loopt er ook tegen tegen de oud-Habo-directeur en de overige drie commissarissen. De curatoren eisen 2,25 miljoen euro (5 miljoen gulden).

De commissie financiën van de gemeenteraad heeft eind januari achter gesloten deuren vergaderd over de claim. Een meerderheid van de gemeenteraad (PvdA, CDA en VVD) wil een schikking treffen met de curatoren. Volgens curator D. Buter zijn de onderhandelingen daarover nog niet begonnen.

Noordanus was in de periode vóór het faillissement van Habo als wethouder ruimtelijke ordening en stadsvernieuwing commissaris bij Habo. Sinds 1 januari vorig jaar is hij voorzitter van de VROM-raad, een adviesorgaan van regering en parlement op het gebied van ruimtelijke ordening. Meijer, ex-wethouder van verkeer, is inmiddels burgemeester in Zwolle.

Uit het onderzoek van de curatoren blijkt dat bij de privatisering van Habo, een jaar voor het faillissement, gelden zijn onttrokken aan Habo. Dat gebeurde onder meer doordat Habo aandelen van het Haagse onroerendgoedbedrijf Stedelijk Belang ,,onder de prijs'' verkocht aan de gemeente. De aandelen gingen voor 315.000 euro (700.000 gulden) van de hand, hoewel ze twee tot drie keer zoveel waard waren. Bovendien schold Habo een schuld van 1,4 miljoen euro (3 miljoen gulden) van Stedelijk Belang aan Habo kwijt.

Directeur L. Goeree van Habo stemde in december 1996 in met de voor zijn bedrijf nadelige transacties. Twee weken later verkocht de gemeente de aandelen van Habo aan Goeree. Daarmee had hij dubbele belangen, concluderen de curatoren. Goeree kreeg na het faillissement in januari 1998 een baan als directeur van Nelis Utiliteitsbouw in Haarlem, onderdeel van BAM NBM, een van Nederlands grootste bouwconcerns. Goeree wil niet reageren: ,,Er loopt inderdaad het een en ander. Maar het lijkt me niet relevant daarop in te gaan.''

Oud-wethouder Noordanus wil ook niet ingaan op de zaak: ,,Ik ben nu allang pensionado bij de gemeente. De onderhandeling over een schikking ligt niet bij mij.''

De andere ex-wethouder, Meijer, is zich ,,niet bewust van verkeerde handelingen''.

    • Joep Dohmen
    • Freek Staps