Aandeel KPN levert flink in

Houdt de AEX-index het niveau van 512 punten vast? Deze vraag staat vandaag centraal op de Amsterdamse effectenbeurs. Tegen het middaguur leek het er goed uit te zien, want de 25 hoofddfondsen stonden gezamenlijk op 514,5 punten, een daling van 0,8 procent vergeleken een dag eerder. Omdat het niveau van 512 punten voor technische analisten van belang wordt geacht, zal handhaving van deze stand komende week voor nieuwe vraag zorgen, zo is de algemene verwachting.

Daar had het telecombedrijf KPN vanochtend geen boodschap aan. Het fonds opende ruim 3,5 procent lager, en dat verlies liep tegen het middaguur op tot bijna 7 procent tot 5,36 euro. Volgens handelaren zou een grote verkooptransactie achter deze daling zitten. Ook de goedkeuring van de Europese kartelautoriteiten voor de overname van E-Plus door KPN kan aanleiding zijn tot de koersdaling. Door het groene licht uit Brussel wordt Bellsouth nu definitief voor 10 procent aandeelhouder van KPN en menig aandeelhouder is dan beducht voor de kracht van deze speler.

In de financiële sector ging het beter. Zowel ING (1,4 procent), ABN Amro (0,4 procent) als Fortis (1,1 procent) boekten een winst. Aegon herstelde zich met een lichte winst (0,4 procent) van het verlies van gisteren, toen de jaarcijfers werden gepresenteerd.

Ook de Midkap-index stond vanmiddag op licht verlies, na een verlies van 0,1 procent op 513,29 punten. Koploper was supermarktconcern Laurus met een plus van bijna 4 procent op 2,10 euro. Het bedrijf zit in financiële problemen na een mislukte ombouw en verlieslatende activiteiten in Spanje. Gisteren bleek dat het Franse Casino het recht heeft verkregen om op termijn de meerderheid van de aandelen te verwerven.

De andere beurzen in Europa konden net zo min overtuigen. Londen was 0,7 procent lager (5.279 punten), Frankfurt 0,2 procent hoger (5.301) en Parijs 0,3 procent lager (4.606).

De Europese beurzen volgden daarmee New York die gisteren een half procent had verloren en daarmee op 10.525 punten was beland. De koersdalingen traden op nadat de Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan had gezegd dat de economie van de VS aantrekt. Daarmee wordt de kans op een rentestijging wat groter. Met een hogere rente kunnen obligaties aantrekkelijker worden.