Winst Van der Moolen kwart lager

De negatieve stemming op de financiële markten hebben de resultaten van Van der Moolen onder druk gezet. De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening van het effectenhuis daalde vorig jaar met 27 procent naar 100,7 miljoen euro.

De totale opbrengsten van Van der Moolen (beurshandelaar en specialist) vielen vorig jaar ook lager uit, zo maakte het bedrijf vanmorgen bekend. De opbrengsten bedroegen 345,1 miljoen euro. Dat is een daling van 24 procent in vergelijking met de 452,2 miljoen euro die de effecteninstelling in 2000 realiseerde.

Als gevolg van de lagere resultaten zag het personeel van het bedrijf de bonusbetalingen met 41,1 miljoen euro (49 procent) afnemen. Als belangrijkste reden voor de daling van de opbrengsten voert Van der Moolen het teleurstellende beursjaar, na recordjaar 2000, op. Dankzij de verkoop van een belang in Euronext kwam de nettowinst uiteindelijk uit op 126,7 miljoen euro (- 13 procent).

De opbrengsten in Europa en in de Verenigde Staten waren vorig jaar teleurstellend voor Van der Moolen. Deze daalden respectievelijk met 42 procent en 15 procent. In 2001 realiseerde het bedrijf 76 procent van de activiteiten in de VS; in 2000 was dat nog 68 procent.

Directievoorzitter F. Böttcher heeft geen concrete verwachtingen over 2002 uitgesproken. Hij stelde dat de markt ,,op korte termijn onzeker'' blijft.

Volgens Böttcher is Van der Moolen dit jaar wel met ,,een sterke uitgangspositie begonnen'' en zal het bedrijf een aantal nieuwe projecten in uitvoering brengen. Wel moet nog hard worden getrokken aan de autonome groei van de Europese handelsactiviteiten en zal het reorganiseren van de optiehuizen ,,veel aandacht vergen''.