Weer olympische deelnemer positief

De Wit-Russische ijshockeyer Vassili Pankov heeft bij een dopingcontrole tijdens de Winterspelen positief gereageerd. In zijn urine zijn sporen van nandrolon aangetroffen. De internationale ijshockeyfederatie IIHF heeft dat gisteren bekendgemaakt.

Pankov (32) komt in de Duitse competitie uit voor Augsburg. Hij werd in Salt Lake City getest na de nederlaag (2-7) tegen Rusland in de strijd om de bronzen medaille. De aanvaller is voorlopig geschorst.

Het Noorse olympisch comité heeft er in een brief aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op aangedrongen dopingzondaren alle medailles af te pakken. De Noren reageren met deze eis vooral op de affaire Johann Mühlegg.

De tot Spanjaard genaturaliseerde skiloper uit Duitsland moest het olympisch goud voor de vijftig kilometer inleveren omdat controleurs hem na afloop van deze afstand betrapten op het gebruik van NESP, de verbeterde versie van het bloeddopingmiddel epo.

Mühlegg won echter ook de dertig kilometer en de achtervolging. Bij de dopingcontrole na deze onderdelen troffen de deskundigen geen verboden stoffen aan. Verdacht blijft hij wel.

De Noren hebben het IOC gedreigd naar de burgerrechter te stappen als het bestuur van de sportkoepel geen actie onderneemt. Als Mühlegg ook wordt gediskwalificeerd voor de achtervolging, komt het goud de Noren Alsgaard en Estil toe.

De Chinese langeafstandloopster Li Ji is wegens doping voor twee jaar geschorst. De nummer zeven van de 10.000 meter tijdens de Olympische Spelen in Sydney maakt deel uit van het 'leger' van atletiektrainer Ma Junren. De Chinese bond sloot haar uit na een positieve controle in juli.