Wat doen de kinderen

Aardappelen kweken

,,Als je aan kinderen vraagt waar hun patat vandaan komt, weet de helft nog net dat het van aardappel is gemaakt. Maar hoe die aardappel groeit en dat je ze niet van de boom plukt maar uit de grond haalt, kan bijna geen kind je meer vertellen''. Dat zegt Petra de Jong, schrijfster van het boek Een tuin van mezelf en zij vindt dat daar verandering in moet komen. Daarom organiseert de Utrechtse Kinderboekhandel samen met Petra de Jong een cursus voor kinderen vanaf 7 jaar op zaterdag 9 maart. Eerst wordt verteld over de herkomst van de aardappel en hoe het komt dat wij in Nederland zoveel aardappels eten. Aan het einde van het uurtje natuurles poten kinderen een eigen aardappel in een pot die ze mee naar huis nemen. Na drie maanden komen de kinderen terug om hun aardappel te rooien en te wegen. Het kind dat het grootste gewicht aan aardappels heeft weten te kweken, wint een prijs. De cursus wordt afgesloten met een aardappelwedstrijd naar een recept uit Een tuin van mezelf (geen patat!).

Aardappelkweekcursus voor kinderen vanaf 7 jaar op za 9 maart om 13u in de Utrechtse Kinderboekhandel, Ganzenmarkt 10. Kosten E16 (inclusief het boek). Res 030-2322057.

Teruggaan in de tijd

In het begin van de vorige eeuw woonde de deftige familie Kröller-Müller in het jachtslot St.Hubertus op de Hoge Veluwe. Ze hielden van kunst en kochten prachtige schilderijen (o.a. van Vincent van Gogh) en beelden. Hun collectie is nu nog te zien in het museum Kröller-Müller. Zou je alle geheime hoekjes van het slot wel eens willen bezoeken? Jacob, de vroegere butler van de familie, vertelt op 10, 17 en 24 maart van 13-16u spannende verhalen over de rijke Kröller-Müllerfamilie aan het begin van de vorige eeuw. Leefde de ene familie in weelde; er waren natuurlijk ook veel arme mensen op de Veluwe die nauwelijks te eten en te drinken hadden. Over die mensen, die soms in een plaggenhut woonden, vertelt een echte plaggenhutbewoner je uitnodigt om binnen te komen en naar zijn verhaal te luisteren, midden in de landschappentuin.

Terug in de tijd in het Nationale Park de Hoge Veluwe, Apeldoornseweg 250, Hoenderloo voor kinderen van 9 tot 12 jaar op 10, 17 en 24 maart van 13-16u. Toegang kinderen van 6 t/m 12 jaar E2,50 en vanaf 13 jaar E5. Res 0900-4643835.

Varen/schrijven

Heb je iets met boten en hou je ervan om dagenlang op een boot alleen maar naar klotsend water te kijken. Dan is de Kinderboekenweek in oktober iets voor jou: Ay Ay Kapitein - boeken over boten. De Boekie-Boekie-agenda die deze zomer voor de derde keer verschijnt gaat ook over boten. Er kunnen nog wat bladzijden in over avonturen op het water: met albatrossen, zeesterren, een vlot, een onbewoond eiland etc. Je bladzijde mag niet langer zijn dan een A-viertje; een stripverhaal mag ook. Maak er een mooie tekening bij en zendt het vóór 1 mei in naar BoekieBoekie, postbus 26072, 300 EB Rotterdam. De mooiste inzendingen worden met een boekieBoekie-agenda beloond.

Draaien

Zoevende wieken, bonkende assen, krakende vloeren. Als bij harde wind de molen op topsnelheid draait is het een heksenketel van geluiden. Om goed wind te vangen stonden molens vaak een beetje achteraf en dat maakte dat de molenaar zijn eigen gang kon gaan. Hij werd niet in de gaten gehouden door nieuwsgierige buren. De molenaars werden daar - als je de oude verhalen mag geloven - wel een beetje vreemde types van, die zich van niemand iets aantrokken. Er zijn veel spookverhalen over molens - sommige zijn wel 500 jaar oud en werden van vader op zoon doorverteld. Soms gebeurden er ook onverklaarbare dingen, bijvoorbeeld als een molen precies om middernacht uit zichzelf ging draaien. Op de expositie Molens, mythes en mysteries in de Schiedamse museummolen De Nieuwe Palmboom worden de spookverhalen over molens en molaars verteld met geluid, foto's, films .

Molen, mythes en mysteries voor kinderen van 7 t/m 12 jaar t/m jan 2003 in Museummolen De Nieuwe Palmboom, Noordwest 34, Schiedam. Open di t/m za 11-17u, zo12u30-17u. Toegang kinderen t/m 12 jaar E1,50, vanaf 13 jaar E2. Inl 010-4261291.

Verzamelen

Marcel van den Bosch (12 jaar) uit Woudenberg verzamelt al sinds 1998. Het begon toen hij van een vriend een boekje over het leger kreeg. De baretten en emblemen, die hij inmiddels verzameld heeft, vindt hij het mooiste uit zijn collectie. Het liefst zou hij die aanvullen met een blauwe baret van de Verenigde Naties. Met de hulp van een conservator en een vormgever van het Legermuseum in Delft richtte hij de kindervitrine in. Heb je zelf ook een bijzondere (militaire) verzameling die je wel eens op professionele manier wil tonen schrijf of email dan wat jij hebt verzameld en waarom je het graag zou exposeren naar het Legermuseum, t.a.v. Mijn Verzameling, afdeling Communicatie en Presentatie, Korte Geer 1, 2611 CA Delft of naar info@legermuseum.nl. Inl 015-2150500.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.