VS nuanceren hun kritiek op tribunaal

Bij het Joegoslavië-tribunaal gaan twee mensen onderzoeken welke advocaten een deel van hun inkomsten afstaan aan verdachten die zij verdedigen.

Dat is gisteren gezegd na overleg tussen hoofdaanklaagster Carla Del Ponte en de Amerikaanse gezant voor oorlogsmisdaden Pierre-Richard Prosper.

Prosper hekelde vorige week de VN-tribunalen voor ex-Joegoslavië en Rwanda wegens ,,mismanagement'' en gebrekkige professionaliteit. Prosper nuanceerde die harde uitspraken gisteren.

Hij zei dat Washington het werk van de tribunalen steunde. De kritiek ging volgens hem vooral over de kwestie van advocaten die hun salaris, dat wordt betaald door de VN, delen met verdachten. Het tribunaal weet al jaren dat verdachten of hun familieleden financieel worden gesteund door advocaten, maar het is lastig te bewijzen. Er is al een speciale onderzoeker aangesteld. Binnenkort begint een tweede onderzoeker. Ze zullen zich full time bezighouden met de kwestie van het `salaris-delen'.

Tegen deze krant zei Prosper gisteren dat hij dat een ,,goed begin'' vond. ,,We zullen afwachten wat het oplevert.''

Prosper zei vorige week ook dat de tribunalen voor ex-Joegoslavië en Rwanda uiterlijk in 2007 of 2008 zouden moeten stoppen met het berechten van oorlogsmisdadigers. Gisteren zei hij dat het Joegoslavië-tribunaal de deuren wat hem betreft niet hoeft te sluiten voordat de voortvluchtige Radovan Karadzic en Ratko Mladic terecht hebben gestaan.

Het verzoek van Slobodan Miloševic om voorlopige vrijlating zodat hij zijn verdediging beter kan voorbereiden is gisteren door de rechters van het Joegoslavië-tribunaal afgewezen. Rechter Richard May onderstreepte Miloševic' recht op een eerlijk proces, maar daarvoor is een voorlopige vrijlating niet noodzakelijk. De rechters zijn er niet van overtuigd dat Miloševic op komt dagen voor de rechtszaak als hij eenmaal op vrije voeten is. Ze vinden dat Miloševic genoeg mogelijkheden heeft om zijn verdediging te voeren.