VS en moslimstrijders versterken troepen in felle strijd

Beide partijen in het strijdtoneel in het hooggebergte van Zuidoost-Afghanistan hebben de afgelopen nacht hun troepen versterkt. Operatie Anaconda, de Amerikaans-Afghaanse aanval op leden van de terreurbeweging Al-Qaeda en de Talibaan in Shahi Kot in de provincie Paktia, is op de zesde dag sinds het begin van de operatie nog in volle gang.

Het Amerikaanse leger, dat de leiding heeft over de operatie, stuurde extra gevechtshelikopters en ruim tweehonderd man versterking, waarmee het totaal aantal Amerikanen dat deel neemt aan het grondoffensief boven de duizend is gekomen. Maar ook aan de zijde van de terreurgroep Al-Qaeda en de Talibaan is versterking gearriveerd. Honderden nieuwe moslimextremisten zouden inmiddels een weg naar het front hebben gevonden.

Volgens generaal Buster Hagenbeck, de Amerikaanse commandant van Operatie Anaconda, hebben zijn troepen de afgelopen nacht strijd geleverd met zo'n achthonderd moslimstrijders. Eerder zouden al vijfhonderd Al-Qaeda leden zijn gedood. Aan Amerikaanse kant zijn in totaal acht militairen omgekomen en veertig anderen gewond geraakt. Onder de Afghaanse regeringstroepen zouden zeven slachtoffers en dertig gewonden zijn gevallen.

Bij een incident in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisteren twee Duitsers en drie Denen omgekomen. De vijf, allen lid van de internationale veiligheidsmacht, werden gedood tijdens het onschadelijk maken van inbeslaggenomen munitie.

Ondanks het aantal dodelijke slachtoffers was generaal Hagenbeck optimistisch over de voortgang van de militaire operatie: ,,Wij zijn de sterkere partij''. Hij heeft evenwel gewaarschuwd dat de strijd nog lang niet voorbij is omdat zich mogelijk nog duizenden gevluchte moslimextremisten in Afghanistan bevinden. De Afghaanse autoriteiten houden er rekening mee dat ten minste vijfduizend leden van Al-Qaeda en de Talibaan bezig zijn zich te hergroeperen in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied.

Dat vermoeden is gisteren bevestigd door The New York Times. Volgens anonieme Amerikaanse overheidsfunctionarissen, geciteerd in de krant, heeft de regering e-mailverkeer onderschept dat er op wijst dat leden van de organisatie van terroristenleider Osama bin Laden met elkaar communiceren. Ook werd een groot aantal websites gevonden die op reorganisatie van het terreurnetwerk duiden.

De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld, zei gisteren niet te twijfelen aan berichten over reorganisatie van Al-Qaeda. ,,Ik heb de rapportages gezien'', aldus de minister.

De Al-Qaedaleden zouden hun e-mail ophalen in openbare gelegenheden, zoals in internetcafés. Daardoor is het moeilijk om de afzenders te achterhalen. Een deel van het internetverkeer kon wel worden herleid tot enkele dorpen in de Pakistaanse provincie Baluchistan.

Tijdens het onderzoek naar de aanslagen van 11 september op New York en Washington bleek al dat daders elkaar op de hoogte hielden via internet. Vanuit internetcafes en openbare bibliotheken verstuurden de terroristen elkaar berichten.

In het onderschepte internetverkeer zijn tot nu toe geen aanwijzingen aangetroffen dat leden van Al-Qaeda nieuwe aanslagen beramen.