Voorkeur Theater

Lenny Bruce

Het Noord Nederlands Toneel brengt een enerverende, anarchistische voorstelling over de legendarische Amerikaanse stand-up comedian Lenny Bruce (1925-1966). Regisseur Koos Terpstra heeft een raamwerk geschreven dat in grote lijnen het leven van Bruce volgt. Lenny Bruce is geen reguliere theatervoorstelling. Echte stand-up comedians als Raoul Heertje en Hans Sibbel (van het duo Lebbis & Jansen) vertolken de hoofdrol, telkens op wisselende avonden. Hun tekst bestaat uit zelf geschreven monologen, waarin Heertje probeert om in het hoofd van andere mensen te kijken. Wat bezielt hen? Wat drijft hen? Heertje, die de première en de eerste reeks voorstellingen voor zijn rekening neemt, probeert de grens op te zoeken tussen het publiek beschimpen en datzelfde publiek te paaien. Dat is een moeilijke taak, waarin hij wonderwel slaagt. Heertje wordt omringd door een groep acteurs, zoals politie-agenten, rechters, collega stand-uppers, die kwalitatief goed zijn. De voorstelling geeft goed het drama weer van de tragische roeping van de stand-up comedian: behagen en zieken, geliefd willen zijn en gehaat. Het is een bijna onhoudbare paradox.

7 maart Zutphen, 8 maart Winschoten, 9 maart Heerenveen, 13 maart Hoorn.

Klem

Bianca van der Schoot en Suzan Bogaerdt, bekend als tv-presentatrices van Villa Achterwerk (VPRO), spelen in de komische mime-voorstelling Klem twee schoonzwemsters. Gevangen in hun te strakke badpakken en badmutsen proberen de twee toch nog sierlijk en spontaan te lijken. De kibbelende synchroonzwemsters willen opgaan in elkaar, maar ze willen ook zichzelf blijven. De een is een vrolijke kletser; de ander is serieus en trekt zich liever terug.

8 maart Deventer Theater Bouwkunde, 12 maart Groningen Kruithuis, 13 maart Arnhem Schouwburg.

Dreen

In de lunchvoorstelling Dreen staan drie roodharige vrouwen in een ziekenhuisdecor. Achter het gordijn ligt een man in coma. De aanstaande weduwe (Renée Fokker) wordt belaagd door twee nachtzusters (Marian Mudder en Anke Engels) in geile roze bimbopakjes. Beetje rare kleding voor verpleegsters. Zijn het dan toch cliniclowns? Of werken ze bij Staatsbosbeheer? Met onbeschoft zuigen en treiteren drijven ze de vrouw in een hoek en wordt het mysterie ontsluierd. Vermakelijke komedie van Paul Groot.

T/m 8 mrt Amsterdam Theater Bellevue.

En verder

Midzomerstrandkomedie 8 maart Wijchen 't Mozaïek, 9 maart Winterswijk De Storm, 12 maart Naaldwijk De Naald; Louis Couperus 8 maart Fulco Theater IJsselstein (Ut), 9 maart Isala theater Capelle ad IJssel, 13 maart Schouwburg Ogterop Meppel, 14 maart Schouwburg & Concertzaal Tilburg; Wie is bang voor Virginia Woolf 8 maart Eindhoven Stadsschouwburg, 9 maart Weert Munttheater, 11 maart Venlo De Maaspoort, 12 maart Hilversum Gooiland, 13 maart Zoetermeer Stadstheater, 14 maart Hoogeveen De Tamboer.