Voorkeur Bioscopen

Gosford Park

Iemand die het leven begrijpt, het in ogenschouw neemt, zich ermee amuseert, zo iemand is Robert Altman, een regisseur die graag boven zijn personages staat, maar zich er niet te goed voor voelt. In zijn nieuwe, Engelse film Gosford Park zijn die personages de bewoners, de gasten en het personeel in een Engels landhuis in de herfst van 1932. Als een god die alles heeft gezien schenkt hij ze aan de kijker: het stuurse hoofd van de huishouding, de verveelde vrouw des huizes, de snobistische oude tante, de aan lager wal geraakte zwager, de dikke keukenmeid die in de provisiekamer voor een jonge graaf haar rokken opschort.

Gosford Park, dat zeven Oscarnominaties kreeg, is zo goed door de geweldige Engelse acteurs die de personages geen karikaturen laten worden als dat niet nodig is, de onberispelijke kostuums en art direction, en vooral door de details die de Engelse scenarioschrijver Julian Fellowes Altman influisterde. De bediendes van de gasten op het landhuis, ook die van een Amerikaanse filmproducent, worden bijvoorbeeld door het personeel onderling met de naam van hun bazen aangesproken. Zulke details zijn bij Altman belangrijker dan de een beetje giechelig in beeld gebrachte plot over een man die tweemaal vermoord wordt.

Regie: Robert Altman. Met: Helen Mirren, Maggie Smith, Emily Watson, Michael Gambon, Kirstin Scott Thomas, Stephen Fry, Jeremy Northam, Clive Owen, Bob Balaban, Alan Bates, Derek Jacobi, Ryan Philippe.

In 12 bioscopen.

The Man Who Wasn't There

Onberispelijke stijloefening van Joel en Ethan Coen die zich afspeelt in 1949 in een klein stadje in Californië. De film gaat over de kapper, zijn vrouw, haar minnaar, over afpersing, moord, schuld, over het lot en over het toeval. Maar de Coens halen alle romantiek en passie uit de film noir weg en ze stellen er niets dan zinloosheid voor in de plaats.

The Man Who Wasn't There. Regie: Joel Coen. Met: Billy Bob Thornton, Frances McDormand, James Gandolfini, Michael Baladucco, Tony Shalhoub, Scarlett Johansson. In meer dan 13 bioscopen.

What time is it there?

Film van aanbeden Taiwanese regisseur Tsai Ming-Liang (The Hole, The River) over een horlogeverkoper die rouwt om zijn vader en net verliefd is op een meisje (dat ook een horloge van hem krijgt) en daarom de tijd in Parijs en Taipei gelijk wil laten lopen. Grootse composities, breekbare humor, zwelgende somberte.

What time is it there? (Ni nei pien chi tien) Regie: Tsai Ming-Liang. Met: Lee Kang-Sheng, Chen Shiang-Chyi, Lu Yi-Ching, Jean-Pierre Léaud. In: Amsterdam: Rialto; Den Haag: Haags Filmhuis; Nijmegen: Lux; Rotterdam: Lantaren/Venster.

En verder

Mulholland Drive in meer dan 14 theaters; Discovery Of Heaven in meer dan 14 theaters; Ghost World Amsterdam: Pathé Tuschinski Arthouse, Kriterion. Groningen: Images. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: City/Movies; Minoes in meer dan 92 theaters; Moulin Rouge in meer dan 10 theaters; The Man Who Wasn't There in meer dan 13 theaters; Together Amsterdam: Rialto; Tussenland Amsterdam: Filmmuseum. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden.