Vlaams Blok enthousiast over uitslag

In die andere havenstad met een grote rechtse partij werd gisteren feest gevierd. Vlaams Blok-leider Filip Dewinter: ,,Het beeld van Nederland als fameuze politiek-correcte anti- racistische multiculturele paradijselijke samenleving spat nu uiteen.'

Het Vlaams Blok vierde gisteren zijn eigen verkiezingsfeestje op locatie.

In het Antwerpse hoofdkantoor van de rechts-extremistische partij bejubelden de `Blokkers' de volgens de partij onstuitbare rechtse onderstroom in Europa die nu ook Nederland in zijn macht heeft. De Nederlandse verkiezingsuitslagen zijn immers het bewijs daarvoor, zegt partijleider Filip Dewinter tot zijn kleine honderd toehoorders, vooral mannen, veelal grijzend haar en/of kalend.

Via het separatisme van de Italiaanse politicus Umberto Bossi en de Oostenrijkse Jörg Haider, allemaal bewijzen voor een serieuze `ruk naar rechts', doet Dewinter een vergelijking tussen Antwerpen en Rotterdam. Beide havensteden, zij het in Rotterdam met iets meer overslag. Beide grote steden, zij het Rotterdam met 600.000 inwoners tegenover de Antwerpse 450.000 iets groter. En: beide ook steden met ,,helaas' grote aantallen inwoners van allochtone afkomst. Volgens Dewinter 35 procent in Rotterdam en 15 in Antwerpen. ,,Steden vol groot ongenoegen en protest.' En de laatste vergelijking, onder grote instemming van de toehoorders: Dewinter in Antwerpen, Fortuyn in Rotterdam.

Eerder al had Dewinter naar aanleiding van het geruchtmakende Volkskrant-interview Furtuyn gefeliciteerd met zijn `politieke moed'. Maar dat de islam een achterlijke cultuur is, zoals Fortuyn betoogde, gaat hem te ver. ,,Dat is ongenuanceerd. Wij vinden dat islamieten die zich hier vestigen, zich moeten aanpassen aan ons waardepatroon. Maar we geven geen waardeoordeel.'

De extreem-rechtsen in Antwerpen zien niettemin veel lijnen tussen `het Blok' en Fortuyn. De plotselinge verkiezingswinst in november 1991, in België beter bekend als `zwarte zondag', herinneren de partijleden zich nog goed. Sindsdien heeft Vlaams Blok zeven verkiezingen op rij gewonnen, maar is door andere partijen keer op keer buiten de coalities gehouden. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, in 2000, haalde het Blok eenderde van de stemmen.

Net als elders in Europa gaat de situatie in Rotterdam veranderen, voorspellen de extreem-rechtsen. ,,Het beeld van Nederland als fameuze politiek-correcte antiracistische multiculturele paradijselijke samenleving, dat ons zo vaak werd voorgehouden, spat nu uiteen.' De partijleden vinden het allemaal best. Zij blijken vooral gekomen te zijn voor het eigengebrouwen De Vlaamsche Leeuw-bier en het Nederlandse verkiezingsspektakel, dat groot op tv-schermen wordt geprojecteerd. Maar zo makkelijk gaat dat niet.

Dewinter wil eerst zijn ,,goede vriend' en ,,een van de meest briljante figuren van het rechts-nationale Nederlandse gedachtegoed' Wim Vreeswijk uitleg laten geven hoe de stroming zich volgens hem van Janmaat tot Fortuyn ontwikkeld heeft. Vreeswijk, 19 jaar gemeenteraadslid voor achtereenvolgens de Centrumdemocraten en de Nederlandse Volksunie in Almere en Utrecht zegt ook lid te zijn van Fortuyns partij, maar moet daar later van terugkomen. Na een relletje werd de politicus vorig jaar door Leefbaar Nederland uit de partij gezet. Vreeswijk is nu naar eigen zeggen lid van Lijst-Fortuyn. Op de oranje posters aan de muur staat Vreeswijk aangekondigd als Fortuyn-medewerker, maar ook dit is onjuist. Vreeswijk: ,,Ach, ik ben propagandist en probeer op de achtergrond mijn eigen achterban te mobiliseren voor Fortuyn. Dat is toch meewerken?'

Fortuyn heeft in een verklaring stellig afstand genomen van Vlaams Blok, Dewinter of geïnteresseerden met ,,ultrarechtse of ultralinkse sympathieën'. Nauwelijks een probleem voor Dewinter. ,,Ik begrijp dat hij me niet in de armen wil vallen, maar wij zijn vijftien jaar lang geattaqueerd door Nederland over het bruine Vlaanderen en het zwarte Antwerpen. Dat blijkt nu toch anders te liggen. Meneer Fortuyn zegt hetzelfde als wij over asielzoekers, de islam.'

Op één punt blijkt Fortuyn niet helemaal lekker te liggen. Zijn homoseksualiteit en ,,extravagante levenshouding' stuiten Dewinter tegen de borst. Maar dat mag het verkiezingsfeestje niet verpesten. De Blokkers juichen als de Fortuyn-resultaten bekend worden.

Gerectificeerd

Vreeswijk

In het artikel Vlaams Blok enthousiast over Fortuyn (7 maart, pagina 3) staat dat W. Vreeswijk voor de Nederlandse Volksunie in gemeenteraden zat. Vreeswijk was gemeenteraadslid in Almere en Utrecht voor Centrumpartij, Centrumdemocraten en Nederlands Blok.

    • Freek Staps