Veel overlast door brand op schip in Vlaardingen

Een brand op een scheepswerf in Vlaardingen heeft gisteravond veel overlast veroorzaakt. Omwonenden moesten urenlang ramen en deuren gesloten houden, wegen in de buurt werden afgesloten, en vier mensen meldden zich met ademhalingsmoeilijkheden in het ziekenhuis.

De brand brak gistermiddag rond vier uur uit in vissersschip De Friesland. Wat de oorzaak was, kon de brandweer vanochtend nog niet zeggen. Brandweer, politie, arbeidsinspectie en milieudienst stellen een onderzoek in.

Het schip werd gerenoveerd, er werd een nieuwe koelinstallatie ingebouwd. Brandend isolatiemateriaal van de koelcel in het schip veroorzaakte dikke rookwolken die volgens een politiewoordvoerder ,,prikkelend'' werkten op de luchtwegen. Er kwam een beperkte, volgens de woordvoerder ongevaarlijke hoeveelheid blauwzuurgas vrij.

De brandweer zette vijftig mensen in voor de bluswerkzaamheden. Tegen negen uur gisteravond werd het sein `brand meester' gegegeven, maar om half elf laaide het vuur opnieuw op. Vanochtend brandde het schip nog. Volgens de woordvoerder van de politie was het vuur wel onder controle, er zou alleen nog sprake zijn van ,,nablussen''. Vanochtend hielden zich nog twintig brandweerlieden daarmee bezig.

De lokale zender Radio Rijnmond fungeerde urenlang als rampenzender. In verschillende talen zonden ze de boodschap uit dat mensen in het gebied waar sirenes loeiden naar binnen moesten gaan en ramen en deuren dicht moesten houden. Burgemeester Opstelten van Rotterdam trad voor de regio op als rampencoördinator.

De brandweer bracht zo'n dertig kinderen die buiten aan het sporten waren naar de brandweerkazerne in Vlaardingen. Rond de honderd mensen die aanwezig waren in een zwembad in Schiedam mochten het gebouw niet verlaten. Treinverkeer tussen Vlaardingen-centrum en Schiedam-centrum werd stilgelegd, de Beneluxtunnel en de nabijgelegen A4 werden afgesloten. Door de rookontwikkeling was het zicht minder dan vijf meter. Rond Rotterdam ontstonden lange files. Voor het scheepverkeer had de brand geen gevolgen.

In Schiedam waren twee stembureaus enige tijd gesloten. Volgens Radio Rijnmond kon in die lokalen ook na de officiële sluitingstijd van negen uur nog worden gestemd, maar alleen door mensen die al vóór negen uur in de rij stonden. Mensen die later kwamen, konden er niet meer in. Radio Rijnmond meldde ook dat minister Pronk van milieu zich positief had uitgelaten over de manier waarop hulpverleningsdiensten hadden gereageerd. Een half uur nadat de brand op het schip was uitgebroken, was er volgens Pronk al gevraagd om een meetwagen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De wagen was anderhalf uur later in de buurt van het schip. Volgens een politiewoordvoerder was het schip leeg op het moment dat de brand uitbrak. Er was nog geen koelvloeistof aangebracht in de nieuwe koelinstallatie.