Valse advertentie Van Gogh

Het Amsterdamse dagblad Het Parool heeft gisteren in de tweede editie een advertentie van de voorpagina verwijderd die door filmmaker en publicist Theo van Gogh was geplaatst. In de advertentie werd zogenaamd een stemadvies uitgebracht ten gunste van de Amsterdamse PvdA-kandidaat Fatima Elatik.

De advertentietekst luidde: `Waarom zou een toneelstuk niet verboden mogen worden? Stem Fatima Elatik PvdA'. De tekst slaat op het afgelasten van de opera Aïsja en de vrouwen van Medina. Het Onafhankelijk Toneel zou het stuk brengen in het kader van Rotterdam 2001, maar de spelers trokken zich terug na bedreigingen. Het in beeld brengen van Aïsja, de jongste vrouw van profeet Mohammed, viel in slechte aarde bij de islamitische gemeenschap.

Van Gogh stoorde zich aan de reactie van Fatima Elatik hierop. De PvdA-politica van Marokkaanse afkomst zei dat vrijheid van meningsuiting geen heilig goed is, als hele bevolkingsgroepen erdoor gekwetst worden. Op zijn website schrijft Van Gogh dat Elatik zich hiermee plaatste in het kamp van de fundamentalisten.

Van Gogh richt als columnist op zijn eigen website (De Gezonde Roker) sindsdien zijn pijlen op Elatik. Hij heeft ook faxberichten naar haar huisadres gestuurd. Sybren Piersma, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, noemde de handelwijze van Van Gogh `geestelijke stalking'.

Elatik is niet blij met de actie van Van Gogh. Eventuele stappen laat zij overaan de PvdA. Volgens hoofdredacteur E. van Gruijthuijsen van Het Parool is de advertentie onder valse voorwendselen aangeboden. De advertentie is bij de krant niet door van Gogh zelf aangeboden, maar door een vrouw. Van Gogh zegt: ,,De rekening moest naar Van Gogh filmproducties. Daar is niets vals aan.'' Hij is niet van plan de advertentierekening te betalen.