Topman Numico stapt onverwachts op

Topman Hans van der Wielen (58) stapt voortijdig op bij voedingsbedrijf Numico. Het neerleggen van zijn functie, anderhalf jaar eerder dan gepland, heeft volgens het bedrijf niets te maken met tegenvallende cijfers over 2001.

Dat heeft het concern vanochtend bekendgemaakt. De opvolger van Van der Wielen wordt Jan Bennink (45), die per 7 mei aantreedt. Bennink is nu directielid van het Franse voedingsbedrijf Danone (LU, Evian en Danone) en werkte eerder bij het Amerikaanse zeepbedrijf Procter & Gamble.

Numico maakte vandaag een tegenvaller bekend. Het bedrijf schrijft 415 miljoen euro goodwill af op het in 2000 overgenomen Amerikaanse vitaminepillenbedrijf Rexall Sundown. Dat bedrag is bijna een kwart van de overnameprijs van Rexall Sundown. Dit bedrijf blijkt minder winstgevend dan verwacht.

Numico is al een jaar bezig met reorganiseren bij Rexall Sundown en GNC, een winkelketen voor vitamines, sportdrank en afslankmiddelen die het jaar ervoor werd overgenomen. Peter van Wel, die twee maanden geleden Numico-directeur in de VS werd, zei dat daar ,,verrekte veel te doen is''. Hij wil onder meer de werkmaatschappijen samenvoegen: ,,Die dobberden maar een beetje doelloos rond.''

Bij GNC verdwijnen 270 banen. In totaal leveren de herstructureringen bij GNC en Rexall Sundown jaarlijks 40 miljoen dollar per jaar op, verwacht Van Wel. De 5.000 GNC-winkels moeten aantrekkelijker worden voor vrouwen en betere service leveren, vindt hij.

De divisie babyvoeding meldde over het afgelopen jaar goede resultaten. Het marktaandeel in Europa steeg door de introductie van het verbeterde babymelkproduct Omneo. Ook de verkoop van sportvoeding vertoont een stijgende lijn. De omzet in deze productgroep groeide met 31 procent tot 1,23 miljard euro. Zonder effect van overnames, nam de omzet autonoom toe met 15 procent.

De totale omzet van Numico steeg vorig jaar met 14 procent tot 4,34 miljard euro, waarvan 5,4 procent autonoom. De nettowinst vóór goodwill steeg van 376 naar 379 miljoen euro, terwijl een jaar geleden een dubbelcijferige winstgroei werd voorspeld. De winst per aandeel daalde een fractie.

Belegers reageerden vanochtend positief. Het aandeel steeg zes procent naar 28,29 euro.

VAN DER WIELEN: pagina 14