Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Portret van Rob Oudkerk, woordvoerder volksgezondheid van de PVDA, die de Tweede Kamer verruilt voor de Amsterdamse gemeenteraad. Ned.2, 17.30-19.00u.

Netwerk. Reportage over de winnaars en verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam, Heerenveen en Volendam. Ned.1, 20.30-21.00u.

DOCUMENTAIRES

The Making of Private Ryan. Special over de totstandkoming van de oorlogsfilm Saving Private Ryan (Steven Spielberg), welke aansluitend in zijn geheel zal worden uitgezonden. Zie Film-Vooraf. Yorin, 20.30-21.00u.

Hoge Bomen: Prinses Juliana. Portret door Pieter Jan Hagens van de 92-jarige prinses Juliana. Gesprekken met onder anderen Martine Feaver, de vriendin met wie Juliana haar Canadese jaren doorbracht: G. Scholten-van Iterson, Juliana's studiegenoot aan de Universiteit van Leiden; oud-ministers Boersma en Vredeling; oud-premier De Jong; het voormalig hoofd Beveiliging Koninklijk Huis E. Spierenburg en R. de la Rive Box, oud-staflid van de Rijksvoorlichtings-dienst. Ned.1, 21.55-22.40u.

AMUSEMENT

Het Nederlandse Muziekfeest. Uitreiking van de Edison Music Awards. Met optredens van o.a. Anastacia, Jewel en The Simple Minds. Ned.2, 20.30-22.15u.

Gullit. Voormalig voetbal-international Ruud Gullit praat met tennisfenomeen Boris Becker. Yorin, 21.05-21.40u.

Typisch 70. Eerste deel van een reeks waarin Victor Reinier terugkijkt op de jaren zeventig. Vandaag o.a. Mariska Veres van Shocking Blue, Easy Rider met Peter Fonda, Duitse schlagers met Heintje en Dennie Christian en de ongelukkige ruimtevlucht van de Apollo 13 met James Lovett. RTL4, 21.30-22.30u.

FILM

The Object of My Affection (Nicholas Hytner, 1998, VS). Romantische komedie behandelt een naar Hollywoodse maatstaven grensverleggend gegeven: de platonische vriendschap tussen zwangere Jennifer Friends Aniston en haar homosekuele huisgenoot Paul Rudd. Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

The Avengers (Jeremiah Chechik, 1998, VS). Potsierlijke, zielloze, rijkelijk met explosies en visuele trucages opgesierde Hollywood-speelfilmvariant van de ook hier uiterst geliefde Britse televisie-serie De wrekers. Ontbeert de wit van het origineel volkomen. Ralph Fiennes is John Steed en Uma Thurman Emma Peel. V8, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Immer Ärger mit Hochwürden (Harald Vock, 1972, West-Duitsland). Komedie over strijd tussen dorpspastoor en projectontwikkelaar. ARD, 21.00-22.30u.

.Saving Private Ryan (Steven Spielberg, 1998, VS). Alom geprezen en uiterst succesvolle oorlogsfilm van Spielberg kent klassiek eerste half uur, waarin tot in de bloedigste details wordt getoond wat een infanterist ervaart die op 6 juni 1944 Omaha Beach betreedt. Rest van de film is even meesterlijk en effectief als patriottistisch. Met Tom Hanks. Yorin, 21.00-00.15u., onderbroken door reclame. Zie Film-Vooraf.

Threesome (Andrew Fleming, 1994, VS). Verslag van ménage à trois van drie studenten die elkaar beloven onderling kuis te blijven, wil zo onbekrompen mogelijk overkomen. Net5, 22.35-0.05u., onderbroken door reclame.

Robin and Marian (Richard Lester, 1976, VS). Typische Lester-grappen doorspekken tegendraadse elegie over de Middeleeuwen. Robin Hood (Sean Connery) keert terug naar Sherwood Forest en legt het andermaal aan met Maid Marian (Audrey Hepburn). Ned.1, 0.17-1.59u.

.Blow Out (Brian De Palma, 1981, VS). Geraffineerde thriller van eclecticus De Palma speelt leentjebuur bij Hitchcock, Coppola's The Conversation en vooral bij Antonioni's Blow-Up. Geluidsman John Travolta registreert per toeval de ware toedracht van het dodelijke ongeluk van een presidentskandidaat. BBC1, 0.35-2.25u.

Branded (Rudolph Maté, 1950, VS). Ontspannen western. Schurken laten zwerver doorgaan voor erfgenaam van rijke rancher. Vrijdag, SBS6, 13.20-15.05u., onderbroken door reclame.

.Stalag 17 (Billy Wilder, 1953, VS). Vermaarde tragikomische Broadway-verfilming over Amerikaanse krijgsgevangenen in nazi-kamp verkent de grenzen van democratie en fascisme. Oscar voor William Holden als cynische, van spionage verdachte sergeant. Vrijdag, BBC2, 14.10-16.10u.