Spannende ritmes uit Apple Powerbook bij The Notwist

De Apple Powerbook-computer op het podium is er de getuige van: The Notwist is niet doof voor hedendaagse tendensen in de elektronische muziek. De groep uit het Zuid-Duitse Weilheim is een mooi voorbeeld van hoe je actuele trends kunt inpassen zonder je eigen identiteit te verloochenen. Dat hun wortels in hardcore en `indierock' in dat proces versluierd raken is geen ramp, als je ziet wat daarvoor bij The Notwist in de plaats is gekomen.

Aan de manier waarop Marcus en Micha Acher op hun gitaar en basgitaar rammen kun je nog zien dat de broers een achtergrond in de rock met zich meetorsen. Maar de band heeft de mogelijkheden van de elektronica, zoals geëtaleerd door avantgardistische groepen als Autechre en Oval, dankbaar omarmd. Daarbij helpt dat computerman Martin Gretschmann ook actief is als elektronica-act Console, zoals de overige leden dubbelrollen vervullen in stilistisch uiteenlopende muziekgroepen als bijvoorbeeld het Tied & Tickled Trio en Lali Puna.

The Notwist volgde een vergelijkbaar traject als het om zijn experimenteerzucht veelgeprezen Radiohead, maar op de laatste cd Neon Golden slagen de Duitsers er meer nog dan de club van Thom Yorke in om die elektronische experimenten in te passen in de songstructuren. Dat die liedjes nogal introvert en op zijn slechtst wat zeurderig uitvallen, is een eigenschap die op het podium van het uitverkochte Vera wordt gecompenseerd door erg energiek spel.

Daarin verloochent de band zijn verleden niet, want er wordt evengoed een greep gedaan in het oudere, hardere en meer gitaargestuurde repertoire, waarin Gretschmann rustig even koffiepauze kan nemen. In simpele, rauwe en langdurig uitgebouwde nummers met een beperkt aantal akkoordenwisselingen wordt zelfs een trance-effect bereikt dat het werk van Velvet Underground weer op een andere manier in herinnering roept dan de compacte liedjes van de Amerikaanse groep The Strokes.

Toch schuilt de grootste kracht van de groep in de gelaagde nummers van Neon Golden en voorganger Shrink, waarin het spannende gepruttel en de dwars huppelende ritmes uit de Powerbook even belangrijke bouwstenen vormen als de traditionele rock-instrumenten. Zo blijkt een simpel ogende laptop spannende muzikale mogelijkheden in zich te bergen, ook temidden van de gitaren.

Concert: The Notwist. Gehoord: 6/3, Vera Groningen. Herhaling 7/3, op de Labels Night in Paradiso Amsterdam.

www.notwist.de

    • Jacob Haagsma