Schrijvers protesteren tegen tv-eis AKO-prijs

De Vereniging van Schrijvers en Vertalers vindt dat de AKO Literatuurprijs misbruik maakt van de slechte financiële positie van veel Nederlandse auteurs, door te verwachten dat ze meewerken aan een televisie-uitzending. Bovendien was de laatste publieke uitreiking van de prijs `te gênant voor woorden'. Dat schrijft Marijke Spies, die de schrijvers vertegenwoordigt in het bestuur van de vereniging, in een open brief aan de AKO-prijs.

Bij de laatste uitreiking van de AKO-prijs werden de genomineerde boeken door bekende Nederlanders besproken. Kees van Kooten gaf toen aan geen van de boeken te hebben gelezen. ,,Hier werd gewoon een volksgericht losgelaten op de letteren, niets anders'', schrijft Spies. Ze vindt het onbegrijpelijk dat AKO zich niet ,,de ogen uit de kop schaamde'', en ,,enkel komt met dwangmaatregelen om rebelse auteurs in het gareel te houden''. Met dat laatste verwijst Spies naar een verscherping van de reglementen voor deelname, die AKO onlangs invoerde. Een uitgever mag vanaf dit jaar een boek pas insturen als hij zeker weet dat de auteur bereid is om mee te werken aan de doelstelling van de van de stichting – het bij een breed publiek onder de aandacht brengen van moderne Nederlandstalige literatuur. Met haar brief hoopt Spies te bewerkstelligen dat bij de uitreiking van de AKO-prijs anders wordt aangepakt. ,,Er moet prudent met de genomineerden worden omgegaan.'' Ben Schoemakers van de stichting AKO Literatuurprijs wil nog niet reageren op de brief van Spies. ,,We zijn bezig om een open brief terug te schrijven.''