Russische geheime dienst heeft eigen kerk, met schutspatroon

De FSB, Ruslands geheime dienst, heeft zijn eigen kerk. Onder toeziend oog van spionnenchef Patroesjev wijdde gisteren patriarch Aleskej II de St. Sophia van Gods Wijsheid in. Het kerkje staat op een binnenplaats tussen de FSB-hoofdkwartieren aan het Moskouse Loebjanka-plein.

De kerk dateert in houten versie uit 1480 en werd in de zeventiende eeuw na een brand in steen herbouwd. In de Sovjettijd diende de kerk als opslagloods. Aan drie kanten omringd door massieve KGB-gebouwen was het verboden terrein voor het publiek. Volgens de FSB hebben ex-spionnen in het bedrijfsleven voor de restauratie betaald. Aleksej dankte gisteren het Verenigde Metallurgisch Bedrijf, oliepijplegger Transnjeft, de staalgigant Serverstal, de banken Petrokomerts en Moskouse Industriële Bank, Sadeko-Arkada en pensioenfonds PSF-Krost.

In Rusland hebben politie- en legeronderdelen hun eigen kerkjes. De belastingspolitie kreeg onlangs een schutspatroon, Sint Mattheus. Alleen de FSB had nog geen kerk. ,,Nu hebben ze een plaats om hun zonden te overdenken'', schrijft vandaag de krant Kommersant. Want de KGB, voorloper van de FSB, kent een lange geschiedenis van religieuze repressie. In de Tweede Wereldoorlog, toen Stalin behoefte had aan de orthodoxe steun, staakten de bojsewieken het slopen van kerken en kloosters en de massamoord op priesters en gelovigen. Wel drong de KGB in alle geledingen van de orthodoxe kerk door. Priesters werden geklassificeerd aan de hand van hun missionaire ijver. Zij die voldoende respect voor de Sovjetstaat toonden door weinig religieuze activiteiten te ontplooien en de KGB tijdig te informeren over opstandige collega`s, konden op snelle promotie rekenen. Een van hen was patriarch Aleksej II, codenaam Drozdov. Hij betuigde in 1991 spijt voor zijn KGB-verleden.

Gisteren riep de patriarch bij het bezoek aan zijn oude werkgever verhuld de staatshulp in tegen religieuze concurrenten als de katholieken die ,,de zielen van mensen verminken en proberen het geestelijke vacuüm te vullen dat in de harten van onze mensen is ontstaan als gevolg van 70 jaar atheïstische opvoeding''.

De FSB kreeg een ikoon van haar eigen schutspatroon, St.Nicolaas, de goedheiligman die vanuit Spanje het gedrag van de jeugd zo nauwlettend in de gaten houdt.