Russische boycot kippenpoten uit VS na tariefmuur

De Russische premier Kasjanov zei gisteren dat het Amerikaanse besluit om heffingen op staalimporten te verhogen ,,geen stap op weg is naar een handelsoorlog.'' Maar feitelijk is die al begonnen.

Twee dagen nadat de Russische staalbaronnen – de directeuren van de bedrijven Severstal, Magnitogorsk en Novilpetsk – ,,adequate maatregelen'' eisten tegen de dreigende heffingen, maakte het ministerie van Landbouw bekend de import van Amerikaans kippenvlees per 10 maart te verbieden. Een ,,puur technisch besluit'' met het oog op de volksgezondheid, zo heet het: Amerika weigert documentatie te overhandigen over het gebruik van hormonen, antibiotica en dergelijke in de pluimveehouderij.

In de Russische kranten zijn de woordspelingen over staal en kippen derhalve niet van de lucht: ` `Bush sluit Stalen Gordijn, kippen vogelvrij', `Drumstick war', `Bush legt ei van staal'. De Amerikaanse ambassadeur Versbow zette Rusland gisteren onder druk en dreigde al voorzichting met problemen rond de toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie WTO – vorig jaar nog voorzien voor 2003 – blokkeren. Rusland kan momenteel als niet-lid van de WTO alleen via diplomatieke kanalen de Amerikaanse staalheffingen ter discussie stellen.

Op basis van importquota's mag Rusland jaarlijks 2 miljoen ton staal naar de Verenigde Staten exporteren. De totale Russische productie bedroeg vorig jaar 59 ton. Sommige Amerikaanse analisten noemen de heffingen een verhulde zegen voor de Russische staalindustrie. Het zou de sector dwingen werk te maken van technologische innovatie. ,,Zo kan een dokter ook adviseren iemands been te amputeren zodat hij sterke schouders krijgt van de krukken'', reageerde een Russische analist vandaag in The Moscow Times.

Directeur Aleksandr Mastrojev van Magnitogorsk zei dat de Amerikaanse dollars voor zijn bedrijf van vitaal belang zijn. ,,Wij zullen hard moeten bezuinigingen in onze sociale sector: de hulp aan gepensioneerden, betaalde vakanties, ons zorgprogramma.''

De `Bushpootjes' – genoemd naar Bush senior – deden als voedselhulp begin jaren negentig hun intrede op de Russische markt. Sindsdien zijn ze niet meer uit het dieet van Russische minder vermogenden weg te denken. Vorig jaar verdubbelde Rusland zijn import van kippenvlees tot 1,36 miljoen ton, 1 miljoen ton kwam uit de VS. De gepensioneerde Natasja Ivanova zei desgevraagd de Amerikaanse kip niet te zullen missen. ,, Ik kocht ze al niet uit patriottische motieven. Onze kippen zijn mager, maar smakelijk. Amerikaanse kippenpoten smaken naar vis.''