Real treurt na verlies op eeuwfeest

Uitgerekend op de eerste dag van het eeuwfeest verloor Real Madrid gisteravond in het eigen Bernabéu-stadion de finale om de Spaanse beker. Deportivo la Coruña werd na een 2-1 overwinning voor de tweede keer in de clubhistorie winnaar van de Copa del Rey.

Voor het oog van bijna honderdduizend Madrileense supporters en de vele Realsterren van weleer overhandigde de Spaanse koning Juan Carlos de beker aan aanvoerder Fran van Deportivo La Coruña. De bezoekers uit Galicië legden al in de eerste helft van een keiharde finale de basis voor de latere zege. Deportivo leidde bij rust dankzij treffers van Sergio (5de minuut) en Tristan (38ste minuut).

De Realsterren moesten ervaren dat Deportivo momenteel het mooiste voetbal ter wereld speelt. Vooral in technisch opzicht blijkt de ploeg van trainer Irureta haar gelijke niet te hebben. Figo, Zidane en Raúl keken bijna lijdzaam toe hoe het elftal uit Noord-Spanje de wedstrijd citeerde. Bij La Coruña zat de Nederlander Makaay op de reservebank. Hij moet tegenwoordig dulden dat spelers als Tristán de voorkeur krijgen van trainer Irureta. De tegentreffer Raúl in de 57ste minuut was het startsein voor een Madrileens slotoffensief, maar dat leidde niet tot de beoogde tweede of zelfs derde treffer. De beker ging daardoor naar La Coruña.

Na 28 titels, acht Europa Cups, twee UEFA-Cups en twee wereldbekers wilde de jubilerende club de eerste dag van het eeuwfeest, dat een jaar duurt, opfleuren met de achttiende zege in het nationale bekertoernooi. De landstitel en winst van de Champions League (op 15 mei) moeten het feestelijke jaar een passend vervolg geven.

Dit jaar staan nog wedstrijden gepland in Tokio tegen Japan, in New York tegen Mexico en op 18 december in Madrid tegen een FIFA wereldelftal. De wereldvoetbalfederatie heeft voor die dag een speelverbod voor alle andere wedstrijden in de hele wereld uitgevaardigd.

Geheel in de koninklijke stijk van Madrid heeft het clubbestuur onder leiding van voorzitter Florentino Perez de Spaanse tenor Placido Domingo een vertolking van de nieuwe versie van het clublied laten uitbrengen. Verder is de finish van de wielerronde van Spanje in september gepland in het Bernabéu-stadion. Met het organiseren van tentoonstellingen over de historie van de honderdjarige club hoop Real Madrid bijeen te brengen ter bestrijding van drugs en aids.