Ongekend harde kritiek VS op Israël

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft gisteren kritiek geuit op zowel Israël als de Palestijnen. Hij zei zeer ontevreden te zijn met de manier waarop beide partijen opereren.

De Amerikanen hebben zich nog niet eerder zo kritisch uitgelaten over met name de Israëlische premier Ariel Sharon.

Powell deed zijn uitlatingen aan het eind van een dag vol geweld. Bij Israëlische aanvallen op Palestijnse doelen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever werden gisteren zeker zestien mensen gedood. Vanochtend bombardeerde Israël opnieuw, onder meer in Bethlehem en Hebron.

Sharon zei gisteren opnieuw al het mogelijke te zullen doen om de oorlog tegen de Palestijnen te winnen. ,,Dit zal een agressieve, constante campagne zijn, zonder beperkingen'', aldus Sharon.

Powell verklaarde dat Sharon zijn eigen politiek kritisch moet bekijken: ,,De vraag is of het probleem kan worden opgelost door zoveel mogelijk Palestijnen te doden. Ik denk niet dat dat ergens toe leidt.'' De Palestijnse leider Yasser Arafat moet volgens Powell meer doen om het geweld te beëindigen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, moedigde Arafat en Sharon te gaan praten. ,,De geschiedenis zal anders hard over hen oordelen, en hun volken zullen het hun niet vergeven'', aldus Annan.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, zei gisteren dat zonder een duidelijke vredespolitiek militaire acties tegen de Palestijnen niets uithalen. Toch acht hij het moment nog niet aangebroken om af te treden.