OM NAAR UIT TE KIJKEN

DANS

Nieuwe flamenco

Met een dynamisch mengsel van moderne dans en flamenco, jazz en blues behoort het jonge, kleine Nuevo Ballet Español tot de voorhoede van de Spaanse flamenco. Twee jaar geleden speelden ze voor het eerst in Nederland met Flamenco Direct. Nu is de experimentele tangogroep terug met Furia. O.l.v. de mooie haantjes Ángel Rojas en Carlos Rodríguez laveren negen dansers tussen baile en danza, tussen ruige tango en gepolijste choreografieën. De improvisatie van de tango sneuvelt grotendeels, de seksuele lading wordt juist versterkt. De muzikale begeleiding is van de Grupo Mahera.

Furia' deze week in Den Haag, Maastricht, Zaandam, Eindhoven, Middelburg, Haarlem en Leiden. Tournee t/m 30 maart. Inl 030-2546444 of www.thierens.nl

LITERATUUR

Boekenweek

Met het traditionele Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg begint dinsdag de 67ste Boekenweek. Anna Enquist schreef het boekenweekgeschenk (De ijsdragers); Marek van der Jagt, het alter ego van Arnon Grunberg, varieerde in het `boekenweekessay' Monogaam op het thema van de week, de liefde. Bezoekers van een boekhandel kunnen hun eigen dichtbundel bestellen nadat ze op de website www.komliefste.com een keuze van tien liefdesgedichten hebben gemaakt. Motto van de Boekenweek is de middelnederlandse liefdeskreet `Hebban olla vogala'.

Boekenweek - `Hebban olla vogala'. Van 13 t/m 23 maart. In boekhandels en bibliotheken. Zie Boekenweek pag 2.

MUZIEK

Van Domselaer

Een symfonie van Jakob van Domselaer (1890-1960) beleeft in een door pianist Kees Wieringa gemaakte uitvoeringsversie zijn wereldpremière bij het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Martin Sieghart. Van Domselaer was de componist van De Stijl, de kunstenaarsgroep rond o.a. Mondriaan, Van Doesburg en Rietveld. Mengelberg bewonderde Van Domselaers symfonie, maar voerde hem niet uit. Het manuscript werd door Wieringa teruggevonden in de collecties van het Haags Gemeentemuseum. Na Van Domselaers symfonie klinkt de Negende symfonie van Mahler.

De Harmonie Leeuwarden 7 maart 20u15u, 058-2330233; De Lawei Drachten 8 maart 20u, 0512-513344; De Oosterpoort Groningen 9 maart 20u15, 050-3680111.

MUZIEKTHEATER

Wereldmuziek

Met de Oegandese/Zuid-Afrikaanse productie Safari opent in Utrecht het Wereld Muziektheater Festival, met muziektheater uit zes wereldsteden. Safari gaat over de psycholoog Carl Jung die in 1925 op een reis door Oeganda en Kenia gefascineerd raakte door het primitieve, `wilde' in `de Afrikaan' en schrok van zijn eigen wilde gevoelens. Uit Argentinië komt de tango-opera Orestes' Last Tango. Uit de sloppenwijken van noord-Brazilië komt het dansspektakel Mama Africa, waarin zwarte jongeren hun Afrikaanse wortels blootleggen. Japanse vrouwen van de Yoshizumi Group geven in Kagami Jishi een feministische tint aan het kabuki-theater.

Wereld Muziektheater Festival t/m 20 april in 21 steden. Inl 020-6060951 of www.wmtf.nl

POP

Suzanne Vega

Haar terugkeer naar de folk-roots van het debuutalbum uit 1985 wordt toegeschreven aan Suzanne Vega's scheiding van Mitchell Froom, tevens producer van de experimentelere albums 99.9 F en Nine Objects Of Desire. Vega's nieuwe cd Songs In Red And Grey is akoestischer van toonzetting en bevat teksten die verwijzen naar het stukgelopen huwelijk en het nieuw vrijgezellenbestaan: ,,I'll never be your Maggie May, the one you loved and left behind.'' 11 maart Paradiso, Amsterdam.